Hyppää sisältöön

Kulutusluottojen myöntäjille laajemmat tiedot luotonhakijoista

Positiivisia luottotietoja käytetään vain luotonhakutilanteessa, eikä tietoja voi käyttää ilman asiakkaan lupaa.

Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Suomen Asiakastieto alkaa toimittaa luotonhakijan aiempia luottotietoja kulutusluottoja myöntäville yrityksille. Tähän asti Suomessa on ollut mahdollista seurata vain maksuhäiriömerkintöjä.

Luottotiedot ovat kooste kaikista yhdelle henkilölle myönnetyistä kulutusluotoista ja niiden takaisinmaksusta. Tietoja ryhtyy käyttämään 15 kulutusluottoja myöntävää yritystä. Alkuvaiheessa mukana ei ole yhtään pankkia, mutta myös niiden kanssa neuvotellaan.

Positiivisia luottotietoja käytetään vain luotonhakutilanteessa, eikä tietoja voi käyttää ilman asiakkaan lupaa. Luvan antaminen on vapaaehtoista, mutta sen evääminen voi luotonantajasta riippuen vaikuttaa siihen, myönnetäänkö luottoa vai ei.

Positiiviset luottotiedot ovat nyt etenkin pikavippiyrityksille arvossaan, kun hurjilla koroilla ei vastaisuudessa voi kerätä puskuria luottotappioiden varalle. Suomen Asiakastiedossa uskotaankin, että palveluun turvautuvien yritysten määrä kasvaa nopeasti. Alkuvaiheessa mukaan lähteneet yritykset myöntävät vuosittain 1,5 miljoonaa luottoa.

Palvelussa ei ole kyse luottotietorekisteristä. Tietoja asiakkaan luotoista ei toimiteta ennakolta yhteiseen rekisteriin, vaan ne noudetaan eri lainanantajilta vasta sitten, kun asiakas on antanut siihen luvan, kertoo Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Heikki Koivula. Asiakkaan on myös mahdollista tarkistaa, mitä tietoja hänestä on luovutettu.

Ylivelkaantuneiden määrä hipoo 90-luvun laman huippuvuosia

Positiivisen luottotietojen toivotaan ennaltaehkäisevän ylivelkaantumista ja luottojen takaisinmaksun ongelmia. Jo noin 350 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä, määrä on kasvanut viiden prosentin vuosivauhtia. Tällä kasvuvauhdilla päästään 90-luvun laman huippuvuosien tasolle ensi vuoden alkuun mennessä.

Maksuhäiriömerkintä ei kuitenkaan kerro koko totuutta luotollisen maksukyvystä. Ylivelkaantuminen voi alkaa jo ennen ensimmäistäkään maksuhäiriömerkintää.

Takuu-Säätiön mukaan ylivelkaantuneilla on entistä enemmän yksittäisiä velkoja. Viisi vuotta sitten Takuu-Säätiöltä apua hakeneilla oli tavallisesti enintään 20 velkaa. Viime vuonna jo 37 prosentilla hakijoista oli 30-60 eri velkaa. Viidessä vuodessa näiden monivelkaisten hakijoiden määrä on kaksinkertaistunut.

- Velallinen koettaa tyypillisesti selviytyä maksuvaikeuksissaan ottamalla uutta velkaa. Myöskään velkoja ei pysty pysäyttämään velallista ajoissa, sillä se ei näe mistään, kuinka monta velkaa asiakkaalla on jo entuudestaan, toteaa Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar.

Oikeusministeriö selvittää parhaillaan myös varsinaisen positiivisen luottotietorekisterin perustamista. Siitä näkisi henkilön kaikki lainatiedot. Vastaavanlainen rekisteri on käytössä lähes kaikissa EU-maissa.

Korjattu klo 13.15: Toisin kuin jutussa alunperin sanottiin, kyse ei ole positiivisesta luottorekisteristä. Suomen Asiakastieto alkaa toimittaa positiivisia luottotietoja kulutusluottoja myöntäville yrityksille.

Suosittelemme sinulle