Hyppää sisältöön

Tshetsheenien epäillään siepanneen ortodoksipiispoja Syyriassa

Piispat ovat korkea-arvoisimpia siepatuksi joutuneita kristittyjä Syyriassa. Sieppaus huolettaa maailmanlaajuisesti.

Marika Kataja-Lian

Syyriassa ortodoksipiispojen sieppaajiksi epäillään tshetsheenitaistelijoita. Syyrialaisortodoksisen kirkon ja kreikkalaisortodoksisen kirkon piispat siepattiin maanantaina. Kirkon lausunnon mukaan sieppaajat olivat tshetsheenejä.

Aleppon syyrialaisortodoksisen hiippakunnan piispa Johanna Ibrahim sekä Aleppon kreikkalaisortodoksisen hiippakunnan piispa Bulos Jazigi siepattiin maanantaina Kafr Daelin kylässä Aleppon maakunnassa, lähellä Turkin rajaa. Piispat ovat korkea-arvoisimpia siepatuksi joutuneita kristittyjen kirkkojen edustajia. Syyrian valtiollisen uutistoimiston Sanan mukaan "aseistautunut terroristiryhmä" sieppasi miehet.

- Saamiemme tietojen mukaan tshetsheenien aseistautunut ryhmä pysäytti auton ja sieppasi kaksi piispaa, kun taas heidän kuljettajansa surmattiin, syyrialaisortodoksinen kirkko sanoo lausunnossaan.

Kreikkalaisortodoksisen kirkon edustaja sanoo, että autosta pakotettiin ulos kuljettaja ja toinen henkilö. Kuljettajaa ammuttiin päähän.

- Tämän toisen henkilön mukaan sieppaajat puhuivat klassista arabiaa ja vaikuttivat ulkomaalaisilta. He sanoivat olevansa tshetsheenejä, kirkon turvallisuussyistä nimettömänä pysyttelevä lähde kertoo.

Syyrian uskontoministeriö sanoo lausunnossaan, että on "olemassa todisteita, joiden mukaan piispojen sieppaajat ovat tshetsheenipalkkataistelijoita, jotka ovat al-Nusran rintaman johdossa". Al-Nusran rintama on al-Qaidaan yhteyksissä oleva jihadistiryhmä, joka taistelee Syyrian kapinallisten rinnalla hallitusta vastaan.

Piispojen sieppaus huolettaa

Syyrian oppositio puolestaan sanoo, että hallitus syyllinen piispojen sieppaukseen. Kansallisen neuvoston lausunnon mukaan Syyrian vapaa armeija on kiistänyt sieppauksen. Myös kapinallisten Aleppon-komentaja kiistää sieppauksen.

Kansallisen neuvoston mukaan piispa Ibrahim on viime aikoina suututtanut hallitusta sanoessaan, että Syyrian kristittyjen selviytyminen ei ole sidoksissa Syyrian nykyhallinnon selviytymiseen.

Piispa Ibrahim on Syyriassa tunnettu siitä, että hän on usein neuvotellut siepattujen kristittyjen vapauttamiseksi. Tiettävästi hän oli myös tällä kertaa humanitaarisessa tehtävässä, jonka pyrkimyksenä oli saada vapaaksi kaksi pari kuukautta sitten siepattua pappia.

Piispojen sieppaus on aiheuttanut maailmanlaajuista huolta vähemmistöjen turvallisuustilanteen heikkenemisestä entisestään. Venäjän ortodoksikirkko vaati piispojen vapauttamista ja myös Vatikaanissa paavi Franciscus sanoi seuraavansa tilannetta syvän huolen vallassa. Kreikan ulkoministeri Dimitris Avramopoulos puolestaan on ollut yhteydessä oppositiojohtaja George Sabran kanssa. Sabra on itse kristitty, ja on vannonut löytävänsä ja vapauttavansa miehet.

Syyrian väestöstä noin viisi prosenttia on kristittyjä. Alueella toimii useita kristittyjä kirkkokuntia, joista osa on peräisin jopa kristilllisen alkukirkon ajoilta. Näillä harvinaisilla kristillisillä kirkoilla ei juuri ole jäseniä syyrialaisväestön ulkopuolella. Kristityt ovat tähän mennessä pyrkineet pysymään taisteluista puolueettomina, mutta osa on kannattanut hallitusta.

Suosittelemme sinulle