Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kosmetiikkamainonta maalailee mielikuvilla

Viherväreillä monista tuotteista tehdään luonnonkosmetiikkaa, vaikka ne olisivat keinotekoisia. Toisaalta hellävaraiseksi kehuttu luonnontuote voi aiheuttaa allergioita, sillä luonnontuotteissa ei saa käyttää kemikaalisia hajunestoaineita.

Kosmetiikkapurkin kylki.
Kuva: Yle
Karoliina Kantola
Avaa Yle-sovelluksessa

Kauniin vihreä meikkituotesarja, metsämarjalisä silmänympärysvoiteessa, nature-sana pesuainepulloissa... Kuulostaa ja näyttää tutulta? Ruokatuotannon ohella myös kosmetiikkateollisuus on jo jonkin aikaa käyttänyt hyväkseen kuluttajien kiinnostusta omaan ja luonnon hyvinvointiin - osin aiheesta ja osin aiheetta.

- Jos sanotaan, että tämä tuote sisältää prosentin mustikkaa tai tyrniä, se ei tee siitä vielä luonnonkosmetiikkaa, kertoo Pro Luonnonkosmetiikka ry:n puheenjohtaja Ann-Mari Patshijew.

Monet kosmetiikkatuotteet ja jopa kokonaiset kosmetiikkaketjut kulkevat vihreän logon alla, vaikkei niillä olisi luonnonkosmetiikkamerkintää.

Yhtä virallista määritelmää luonnonkosmetiikalle ei olekaan, mutta monet sertifikaatit ovat varmistus siitä, että tuote on säilöntäaineeton, vain luonnon raaka-aineista tehty ja pakattu ympäristöä ajatellen.

Ei sisällä parabeenejä - joten mitä sitten?

Luonnonmukainen ei tarkoita aina ihoystävällistä. Koska luonnontuotteessa ei saa käyttää kemikaaleja, se ei voi sisältää aineita, joilla poistetaan luonnon raaka-aineista tulevat tuoksut.

- Hajusteallergikolle tai atoopikolle luonnonkosmetiikka ei ole ehkä paras vaihtoehto, sillä se sisältää paljon hajusteita. Mutta jos taas on allerginen keinotekoisille säilöntäaineille, luonnonkosmetiikasta voi hyvinkin löytyä apu, kertoo kosmetiikkaneuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

Niin ikään allergiaystävällisyydellä markkinoidaan usein jopa turhaan. Ei sisällä parabeenejä -teksti on tuttu monen tuotteen kyljestä.

- Nykyään on trendinä mainostaa, että ei sisällä jotakin ainetta - mutta sitten ei ole kerrottu, että mitä on laitettu tilalle.

Merike Laine lisää, että kuluttajien pelottelu on muutenkin turhaa. Jos jokin aine on todettu vaaralliseksi, sitä ei saa myydä.

Sekä Pro Luonnonkosmetiikka -yhdistyksen Patshijew että Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen Laine muistuttavat, että kosmetiikkaostoksilla kannattaa luottaa asiantuntijoiden neuvoihin. Markkinointikliseitä lainaten: kaikki ei sovi kaikille, mutta jokaiselle löytyy jotakin.

Suosittelemme