Taloustutkijat sanovat, että vaikka suomalaisia on työttömänä, uusiin töihin ei löydy tekijöitä.
Hallituksen tavoite on luoda 200 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2019 mennessä, jotta kestävyysvaje saadaan kuriin.
Taloustutkija Juhana Vartiaisen tuore raportti "Työvoima tehokkaaseen käyttöön" väittää, että työtä syntyy, jos työvoimaa on tarjolla. Siksi työnteon pitää olla kannattavampaa kuin oleilun. On nostettava eläkeikää, lyhennettävä opiskeluaikoja ja hoitovapaita. Eivätkä nämäkään riitä:
- Enpä usko, että sellaiset reformit voivat toimia niin nopeasti. Luulen että tällaiset tavoitteet eivät voi toteutua, ellei työperäinen maahanmuutto lisäänny selvästi siitä, mitä nyt kaavaillaan.
Työttömiä on aina - Vartiainen laskee Suomen rakenteellisen työttömyyden olevan noin kuusi prosenttia. Se on määrä, joka on pysyvästi työttömänä, vaikka väki joukossa vaihtuukin. Vartiaisen laskelma on, että tällä hetkellä Suomessa todellista työvoimareserviä on 30 000 - 40 000 henkilöä.
Kiander: Maahanmuuttajat ovat halpaa työvoimaa
Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander pitää täysin mahdollisena, että uusia työpaikkoja voi syntyä hallituksen kaavailemat 200 000. Hän arvioi, että jos talous saisi nopea nosteen, puolet työttömistä työllistyisi. Kotiäideistä ja opiskelijoista osa hankkiutuisi töihin. Suomalaiset eivät kuitenkaan haluaisi tehdä raskasta tai epämiellyttävää työtä.
- Voisin karkeasti arvioida, että noin 100 000 maahanmuuttajaa auttaisi tämän tavoitteen saavuttamaan, Kiander laskee.
Yleensä ulkomaalaisten palkkataso on alempi kuin kantaväestön.
- Kyllä tämä on maahanmuuton yksi taloudellinen logiikka, että maahanmuuttajat ovat halpaa työvoimaa ja pitävät siltä osin työvoimakustannuksia kurissa.
Kiander sanoo, että maahanmuutto hyödyttää nimenomaan yrityksiä ja kuluttajia. Matalapalkka-alojen muiden työntekijöiden oma suhteellinen asema yleensä heikkenee maahanmuuton seurauksena.