Hyppää sisältöön

Maksuhäiriömerkintä? Vakuutusyhtiö ei pidä sinusta

Vakuutusyhtiöt voivat kieltäytyä myöntämästä vakuutuksia maksuhäiriöisille. Mitä tehdä, jos vakuutusyhtiö ei myönnä ajoneuvolle liikennevakuutusta?

Kuvassa laskuja ja muutamia euroja.
Kuva: Anssi Leppänen / Yle
Rami Koivula,
Iida Pakkanen

Yle Satakunta törmäsi tapaukseen, jossa vuosien takainen maksuhäiriömerkintä esti henkilöä saamasta pakollista liikennevakuutusta.

Henkilö oli ostanut skootterin, jota varten tarvitaan pakollinen liikennevakuutus. Tätä ei kuitenkaan hänelle myönnetty edes käteismaksua vastaan. Kyse oli vajaan parin sadan euron summasta.

Liikennevakuutus on lakisääteinen pakollinen vakuutus, joka tulee olla kaikilla tieliikenteessä ajettavilla moottoriajoneuvoilla.

- Vakuutusyhtiö ei saa kieltäytyä antamasta siltä haettua liikennevakuutusta, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki sanoo.

Jos vakuutuksen hakijalla on vakavia maksuhäiriömerkintöjä, vakuutusyhtiö voi vaatia maksua käteisellä.

- Joissain poikkeustapauksissa voi tulla käteismaksuehto eli käytännössä se tarkoittaa ensimmäisen vuoden vakutuusmaksujen maksamista etukäteen ennen vakuutusajan alkamista, Korkeamäki kertoo.

Vapaaehtoisia vakuutuksia ei pakko myöntää

Vakuutusyhtiö voi kieltäytyä myöntämästä vapaaehtoista vakuutusta kuten ajoneuvon kaskoa. Vakava maksuhäiriö voi olla peruste kieltäytymiselle.

- Vakuutusyhtiön tulee ilmoittaa kieltäytymisperuste kirjallisesti ja kieltäytymisperusteen täytyy olla hyvän vakuutustavan mukainen, Korkeamäki sanoo.

Ei kannata tyytyä vain kohtaloonsa, jos ei saa vakuutusta edes käteismaksulla.

- Voisi pyytää asiaa käsittelevää toimihenkilöä varmistamaan, että se on varmasti heidän yhtiönsä kanta ja käytäntö, Korkeamäki neuvoo.

- Tarvittaessa voi olla yhteydessä sen kyseisen vakuutusyhtiön valtakunnalliseen puhelinpalveluun ja selvittää sitä asiaa.

Jos tilanne äityy niin pahaksi, ettei saa pakollista liikennevakuutusta, kannattaa ottaa yhteyttä Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fineen.

Suosittelemme sinulle