Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kevätroudan kallistamat hautakivet ovat omaisten vastuulla

Sateinen syksy ja äkisti lämmennyt kevät ovat myllertäneet hautausmaita. Routa on kallistellut ja siirrellyt hautakiviä paikoiltaan tavallista enemmän. Omaisten tulee huolehtia, että hautakivi on suorassa eikä aiheuta vaaratilanteita.

Kaadettu hautakivi.
Kuva: Yle / Riikka Heikkilä
Yle Helsinki
Avaa Yle-sovelluksessa

Jokakeväinen routa on jälleen aiheuttanut kymmenien hautakivien paikaltaan siirtymisen Näsinmäen hautausmaalla Porvoossa.Tänä vuonna routavauriot ovat tavallista pahemmat kostean syksyn ja äkisti sulaneiden lumien vuoksi.

Porvoon seurakuntayhtymä kehottaa varovaisuuteen siirtyneiden hautakivien läheisyydessä ja muistuttaa, että hautakivistä huolehtiminen kuuluu hautaoikeuden haltijan vastuulle eli omaisille.

- Läheskään kaikki eivät tiedä, että hautakivistä huolehtiminen kuuluu haudan haltijalle. Osa luulee, että kivien oikaisu kuuluu seurakunnan tehtäviin, sanoo hautausmaan työnjohtaja Taina Äikäs.

Vahinkoja ja vaaratilanteita

Tavallinen 60x80 senttimetrin kokoinen hautakivi painaa noin 150-200 kiloa ja voi  aiheuttaa vaaratilanteita kaatuessaan. Liikkuva hautakivi voi myös vaurioittaa naapurihaudan kivilaitteita, mikä saattaa aiheuttaa ison laskun vainajan omaisille.

- Hautakiven kunto on hyvä tarkistaa vuosittain. Ongelmatilanteissa voi tarvittaessa ottaa yhteyttä kiviliikkeeseen, sanoo Äikäs.

Hautakiviä toimittavasta kivenveistämö Levanderista kerrotaan, että hautakivien oikaisupyyntöjä tulee keväisin suunnilleen kolme päivässä. Oikaisuhinnat lähtevät kiven koosta riippuen noin 110 eurosta ylöspäin.

Seurakuntayhtymä asettaa tarvittaessa roudan liikuttamat hautakivet makuulle niin, ettei niistä aiheudu vaaraa hautausmaalla vierailijoille ja hautausmaan työntekijöille.

Suosittelemme