Hyppää sisältöön

Niinistö: Veteraanien sankaruus oli jokapäiväistä

Presidentti Sauli Niinistö korosti kansainväliseen puolustusyhteistyöhön osallistumisen tärkeyttä puhuessaan kansallisen veteraanipäivän valtakunnallisessa pääjuhlassa Jyväskylässä. Samalla Suomi pitää Niinistön mukaan kiinni yleisestä asevelvollisuudesta, koko maan puolustamisesta ja sotilaallisesta liittoutumattomuudesta.

Niinistö puhujanpöntössä.
Presidentti Sauli Niinistö puhui kansallisen veteraanipäivän valtakunnallisessa pääjuhlassa Jyväskylän paviljongissa lauantaina. Kuva: Juha Sorri / Str / Lehtikuva
Vesa Sundqvist

Niinistön mukaan Suomen lisääntyvä panostaminen pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön on ensiarvoisen tärkeää. Niinistö toivoo myös EU:n joulukuun huippukokouksen pystyvän etenemään konkreettisen yhteistyön suuntaan turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa.

Niinistö mainitsi myöskin Suomen toiminnan YK:ssa kansainvälisen vakauden ylläpitämisessä ja osallistumisen Naton kriisinhallintaoperaatioihin Kosovossa ja Afganistanissa.

Niinistö muistutti, että Suomen kehitys on yhä voimakkaammin kytköksissä kansainvälisessä toimintaympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Turvallisuuteen liittyvillä haasteilla voi Niinistön mukaan olla vaikutusta meihin, vaikka ne ilmenevät usein kaukana.

"Sankaruus oli jokapäiväistä, mutta ei arkipäiväistä"

Niinistö muistutti puheessaan, että veteraanien sankaruutta oli sopeutua nuorina epäinhimillisiin olosuhteisiin, luopua paljosta ja kestää jopa vuosia tietoisina siitä, että elämä voi päättyä minä päivänä tahansa.

- Sodan sukupolvi turvasi vapauden sekä tunsi ja täytti sen tuoman vastuun. Suomen jälleenrakennus ja nostaminen hyvinvointiyhteiskunnaksi on teko vailla vertaa, sanoi Niinistö.

- Me emme aina muista, että sankarimme olivat silloin nuorukaisia. Emme myöskään, että heidän sankaruutensa oli, ei arkipäiväistä, mutta jokapäiväistä, hän sanoi.

Niinistö totesi, että sotien aikaan tuskin kukaan maailmalla olisi osannut ennustaa pienen kansan nousevan muutaman vuosikymmenen aikana oikeus-, sivistys- ja hyvinvointivaltioksi, jota pidetään monessa suhteessa mallimaana.

Suosittelemme sinulle