Hyppää sisältöön

Nuorille naisille maksuton ehkäisy

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella suunnitellaan ilmaisten ehkäisyvälineiden tarjoamista alle 25-vuotiaille naisille. Maksuton ehkäisy on tarkoitus ottaa alueen kunnissa käyttöön vuoden 2014 alusta.

Kuva: Karoliina Haapakoski / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on ollut vuosia valtakunnallisten aborttitilastojen kärjessä. Ilmaisen ehkäisyn tavoitteena on saada korkeat aborttiluvut laskuun.

Ruotsin Norrbottenissa nuorten raskaudenkeskeytysten määrä kääntyi laskuun sen jälkeen, kun alueella alettiin jakaa ilmaista ehkäisyä nuorille naisille.

Ylilääkäri Eila Knuuti uskoo, että maksuton ehkäisy olisi Länsi-Pohjassakin avainsana nykyistä pienempiin aborttilukuihin.

- Resepti on kourassa, mutta ei ole välttämättä rahaa ostaa pillereitä apteekista, Knuuti toteaa.

Jos rahaa ei ole, niin sitten jätetään se ehkäisykin. Pelataan sitä venäläistä rulettia.

Eila Knuuti

Hän laskeskelee, että pillereihin menee 15 euroa kuukaudessa, noin 40 euroa kolmessa kuukaudessa.

- Se on iso raha kertaalleen otettuna.  Jos rahaa ei ole, sitten jätetään se ehkäisykin. Pelataan sitä venäläistä rulettia.

Ikäraja tarpeeksi ylös

Aluksi Norrbottenissa ehkäisy oli ilmaista alle 22-vuotiaille, myöhemmin ikäraja nostettiin 26 vuoteen. Raskaudenkeskeyttäjien iän perusteella myös Länsi-Pohjassa  ilmaisen ehkäisyn ikäraja pitää asettaa tarpeeksi ylös.

- Nämä eivät ole mitään teiniraskauksia. Kyse on 20-25 -vuotiaista, joilla tiedon ja taidon ehkäisystä pitäisi olla kunnossa, perusterveydenhuollon johtava lääkäri Pertti Sakaranaho sanoo.

Eila Knuutin mukaan aborttien määrässä näkyvät myös yhteiskunnassa meneillään olevat trendit.

- Kun ravintolaan päästään, niin kuuleman mukaan on semmoista trendiä, että haetaan sänkykaveria ja siinä höyryissä ehkäisypuoli unohtuu. Tämäntyyppinen vastuuntunto  on viime vuosina huonontunut valitettavasti.

Norrbottenin vanavedessä

Länsi-Pohjassa otettaisiin mielellään mallia Norbottenin maksuttomasta ehkäisystä. Knuutin mukaan sairaanhoitopiirissä ei haluta olla keskeytysten määrässä ensimmäisinä vuosikausia.

- Jotain täytyy tehdä ja ehkäisyn jakamisen mallissa seurattaisiin mielellään ruotsalaisia hyviä

Nämä ei ole mitää teiniraskauksia, vaan ne ovat niitä 20-25 vuotiaita, joilla tieto ja taito ehkäisystä pitäisi olla kunnossa.

Pertti Sakaranaho

kokemuksia.

-Jos kunnassa päästään tällaiseen ratkaisuun, se on hieno juttu. Toivon vaan, että rahat löytyisivät, Knuuti  sanoo.

Pertti Sakaranahon mukaan maksuton ehkäisy on tarkoitus ottaa alueen kunnissa käyttöön vuoden 2014 alusta.

Suosittelemme sinulle