Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Obama patistaa Guantanamon sulkemiseen

Guantanamon vankileirin sulkeminen oli Obaman vaalilupaus jo ensimmäisten presidentinvaalien alla. Hän sanoo, ettei ole luopunut tavoitteestaan, koska Guantanamosta ei ole Yhdysvalloille hyötyä, vaan suorastaan haittaa.

Vankeja Guantanamossa tammikuussa 2002.
Vankeja Guantanamo Bayn vankileirillä tammikuussa 2002. Kuva: J. Scott Applewhite / EPA
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on sanonut lisäävänsä ponnisteluja Guantanamon vankileirin sulkemiseksi. Obama sanoi Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa, että Kuuban saarella sijaitseva leiri on ei-kenenkään-maalla ja Yhdysvaltain olisi luovuttava siitä monesta syystä.

Guantanamo ei ole tarpeen Yhdysvaltain turvallisuudelle, se on kallis, se on tehoton ja se heikentää Yhdysvaltain mainetta ulkomailla ja jopa lisää ääriaineksien halua käydä Yhdysvaltain kimppuun, Obama listasi perusteita leirin sulkemiselle.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitkään arvostelleet 12 vuotta sitten perustettua leiriä, jonne Yhdysvallat on sulkenut terrorismiepäiltyjä ilman oikeudenkäyntiä jopa yli vuosikymmeneksi. Leirillä on tällä hetkellä 166 vankia.

Syömälakkolaisten pakkoruokinnan Obama ymmärtää

Arvostelu on yltynyt viime viikkoina, kun monien vankien kunto on heikentynyt syömälakon vuoksi. Puolustusministeriön mukaan lakossa on sata vankia, joista 21:tä on pakkoruokittu nenäletkun avulla. Viisi pakkoruokittua on joutunut sairaalaan.

Guantanamon sulkeminen oli yksi Obaman vaalilupauksia jo ennen hänen ensimmäistä vaalivoittoaan, mutta kongressi asettui vastahankaan. Hän sanoo nyt pyrkivänsä taivuttelemaan kansanedustajat lupauksen täyttämiseen. Konkreettista suunnitelmaa hän ei kuitenkaan vielä esittänyt, vaan sanoi pyytäneensä neuvonantajiaan etsimään mahdollisia vaihtoehtoja. 

Vankien tämänhetkistä pakkoruokkimista Obama ei vastusta, vaan sanoo ymmärtävänsä puolustusministeriön päätöstä ihmishenkien säästämiseksi.

Suosittelemme