Suomi poti 90-luvulla melkoista Kummeli-kuumetta. TV2:lla pyörinyt sketsisarja poiki huiman menestyksensä myötä muun muassa platinalevyn ja pinon Kummeli-elokuvia.
Parhaimmillaan tv:n ääressä Matti Näsän, Jaakko Parantaisen, Mauno Ahosen ja kumppaneiden edesottamuksista hurmaantui yli 900 000 katsojaa.
Vaikka tv-sarjan suosion suurimmista päivistä on aikaa, ei Kummeli ole mihinkään hävinnyt. Uutta Kummeli-elokuvaa on lupa odotella, sillä Suomen elokuvasäätiö on myöntänyt Kummeli Viimeistä päivää -elokuvalle tukea käsikirjoituksen tekemiseen.
"Tämä ruutuun keinolla tai toisella"
Kummelin kohdalla kaikki alkoi vaatimattomasti, kertoo tv-sarjaa ohjannut Matti Grönberg.
Timo Kahilainen, Heikki Silvennoinen ja Olli Keskinen tekivät näytteen sketsisarjasta ja esittelivät sen Grönbergille. Grönberg tunsi jo aiemmin eri yhteyksistä sekä Kahilaisen että Silvennoisen, mutta kolmikon yhteinen sketsisarja tuli ohjaajalle yllätyksenä.
Tämä täytyy saada ruutuun keinolla tai toisella!
Matti Grönberg
Grönberg ihastui sketseihin oitis.
- Seisahduin siltä paikalta. Tämä täytyy saada ruutuun keinolla tai toisella!
Grönberg muistelee, että Kummelia tehtiin aivan omalla tavalla.
- Me istuttiin, juotiin kahvia ja sitten me istuttiin ja juotiin kahvia. Sen jälkeen syntyi idea ja mentiin TV2:n pukuvarastoon, jossa syntyi yhtäkkiä hahmo sen idean perusteella.
Ruikuttamisen jälkeen irtosi rahat
Ryhmä oli alussa niin pieni, että Grönberg itse myös kuvasi sketsejä. Kameran takana hääri välillä myös Olli Keskinen.
Yleensä sketsit kuvattiin jossain Tohlopin nurkilla.
Sitten käkätettiin ja juotiin kahvia. Niin se syntyi.
Matti Grönberg
- Sitten käkätettiin ja juotiin kahvia. Niin se syntyi.
Vuonna 1991 Kummelista tehtiin kolme pilottijaksoa. Palaute oli sekä innostunutta että pöyristynyttä. Kummeli-porukka ei lannistunut, vaikka Ylekin oli sarjan suhteen nihkeä.
- Mutta me painettiin vaan päälle. Ruikuttamisen jälkeen rahat saatiin kuuteen seuraavaan jaksoon, Grönberg selvittää.
Vaikka ryhmä iloitsi rahoituksesta, ei kenellekään tullut mieleenkään, että sarja nousisi suosioon arvaamattomaan.
Reilusti tamperelainen
Kummeli oli vahvasti tamperelainen sarja. Ensinnäkin kuvaukset tehtiin lähes kokonaan Tampereen seudulla. Hahmoihin puolestaan ammennettiin aineksia tamperelaisista perushahmoista.
- Sarjaan on vähän lainattu meidän kavereita, opettajia ja työnjohtajia. Jopa nimiä on otettu sieltä, sekoitettu ja välillä käytetty oikeitakin nimiä törkeästi väärissä hahmoissa, Grönberg paljastaa.
Sarjaan on vähän lainattu meidän kavereita, opettajia ja työnjohtajia.
Matti Grönberg
Myös kieli ja huumorin laatu olivat silkkaa tamperelaista, mutta uudella tavalla sekoitettuna. Ja sitä Grönberg kutsuu Kummelin voimaksi.
Matti Grönbergin mielestä tamperelainen huumori on perusrehellistä, aitoa tekemistä ja itsensä likoon laittamista.
- Se kumpuaa jostakin työväenluokasta ja tehdasmiljööstä. Sellaista reilua, Grönberg muotoilee manselaishuumorin ytimen.
Ylen toimitukset eri puolilla Suomea ja radion ajankohtaisohjelmat käsittelevät aina torstaisin yhteistä teemaa. Torstaina 2. toukokuuta aiheena oli: Onko heimohuumoria olemassa?