Hyppää sisältöön

Kaupunkirenkipalvelu tarjoaa tontittomille viherpeukaloille mahdollisuuden viljelyyn

Helsingissä on juuri alkanut vaihtopalvelu, jossa pihalliset antavat pihattomille palstamaata ja saavat vastapalveluksena puutarhatyötä. Maksuton palvelu auttaa varsinkin iäkkäitä ihmisiä, jotka eivät jaksa enää hoitaa isoja pihojaan.

Siirtolapuutarhamökkejä Pakilassa.
Kuva: Yle
Tuomas Keränen

Ideanikkari, Arto Sivonen, on yksi hankkeen perustajista. Hän innostui Iina Merikallion alkuperäisestä ideasta, jossa kaupungin hyödyntämättä olevat piha-alueet saadaan viljelykäyttöön. Kaksikko löi hynttyyt yhteen ja perusti Kaupunkirenkipalvelun pikavauhdilla.

- Avattiin juuri verkkosivut, joiden kautta ihmiset löytävät toisensa. Kaupunkirenkipalvelu on kevyt ja suoraviivainen tapa yhdistää viljelystä kiinnostuneita ihmisiä.

Palvelua ei ole suunnattu ainoastaan vanhuksille vaan myös lapsiperheille, liikuntarajoitteisille sekä niille jotka viettävät kesän muualla kuin kaupungissa. Renki tuo mielenrauhaa, kun tietää, että joku kastelee kasvit pihalla.

Sellaiset ihmiset ketkä eivät jaksa tai ehdi pitää omaa pihaansa kunnossa, voivat tarjota pihaa niille joilla riittää innokkuutta.

Arto Sivonen

- Sellaiset ihmiset, jotka eivät jaksa tai ehdi pitää omaa pihaansa kunnossa, voivat tarjota pihaa niille joilla riittää innokkuutta, Sivonen toteaa.

Palvelu on yksinkertainen

Palvelun periaate on varsin yksinkertainen. Pihalliset antavat pihattomille palstamaata ja saavat vastineeksi puutarhatyötä. Palvelu on maksuton.

- Siinä voi harrastaa vaihtokauppaa. Viljelijä voi tehdä syksyllä pihanomistajan marjoista mehua, ajaa nurmikon tai tulla talvella tekemään lumitöitä. Työllä voi myös tavallaan maksaa saamastaan viljelytilasta vuokraa.

Palvelusta kiinnostuneet voivat ilmoittaa yhteystietonsa netissä ja ylläpitäjät saattavat pihanomistajat ja kaupunkilaiset yhteen. Ilmoittautuminen ei sido tai velvoita mihinkään, vaan siitä voi poistua halutessaan.

- Ihmiset sopivat keskenään tarkemmista yksityiskohdista. Me vain välitämme heidät yhteen. Olemme eräänlainen treffipalvelu, Sivonen naurahtaa.

Oma piha on suomalaiselle pyhä paikka

Palvelun järjestäjät ovat yllättyneitä, kuinka paljon kiinnostusta projekti on saanut.

- Vaikka suomalaisille oma piha on pyhä paikka ja sinne ei helposti päästetä outoja ihmisiä, ei se tunnu olevan tästä palvelusta kiinnostuneille mikään ongelma.

Sivosen mukaan viljely kiinnostaa tällä hetkellä kovasti, ja hän uskookin, että palvelu kehittyy kunhan se saadaan kunnolla liikkeelle. Tällä hetkellä touhu perustuu täysin vapaaehtoisuuteen: palkkaa Sivonen ja kumppanit eivät saa.

- Ei me saada kuin hyvä mieli. Ensi vuodelle on jo suuremmat suunnitelmat, jolloin voidaan viedä tätä toivottavasti vähän pidemmälle, Sivonen maalaa Kaupunkirenkipalvelun tulevaisuutta.

Suosittelemme sinulle