Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

"Suomi on jo Nato-yhteensopivampi kuin moni Nato-maa"

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön (ps.) mukaan Suomen tulisi harkita tarkkaan, millä ehdoilla kansainvälisiin harjoituksiin osallistutaan. Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen (kok.) mukaan Naton ja muiden tahojen harjoituksiin osallistuminen on linjassa ulkoasiainvaliokunnan näkemysten kanssa.

Sarianna Kankkunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Uutiset kertoi torstaina, että Nato laajentaa harjoitteluaan Euroopassa, kun sotilasliiton Afganistan-operaatio päättyy ensi vuonna. Myös Suomi harkitsee osallistumista entistä laajamittaisimpiin Nato-harjoituksiin.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen (kok.) mukaan Suomen osallistuminen tiiviimpiin Nato-harjoituksiin sopii yhteen ulkoasiainvaliokunnan näkemysten kanssa.

- Tämä on linjassa sen kanssa, mikä on eduskunnan ajattelu ulko- ja turvallisuuspoliittisessa mietinnössä. Siinä nimenomaan lähdetään siitä, että Suomi osallistuu intensiivisesti ja tehokkaasti Nato-harjoituksiin, EU -yhteistoimintaan, Pohjoismaiseen yhteistoimintaan ja Northern Groupin sotilaalliseen yhteistoimintaan.

Salolaisen mukaan tarve Euroopassa tapahtuvalle harjoitus- ja valmiustoiminnalle lisääntyy, kun Yhdysvallat siirtää joukkojaan Australiaan ja Tyynenmeren alueelle.

Niinistö: Kansainvälisten harjoitusten sijasta kertausharjoituksia

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön (ps.) mukaan Suomen tulisi harkita tarkkaan, millä ehdoilla kansainvälisiin harjoituksiin osallistutaan.

- Harjoittelemaan tulee lähteä niin, että siitä on hyötyä suomalaisille.

Sotilaslähteiden mukaan Islannin ilmavalvontaharjoitus on Suomelle tilaisuus osoittaa Nato-yhteistyökyky. Niinistön mukaan Suomen ei ole syytä todistella Natolle mitään, sillä Suomi on lähdössä harjoituksiin itsekkäistä syistä. Niinistön mukaan Suomi on jo tällä hetkellä Nato-yhteensopiva maa.

- Olemme Nato-yhteensopivampi kuin moni Nato-maa. Viittaan tällä lähinnä Naton uusiin itäeurooppalaisiin jäseniin.

Niinistön mukaan Suomen tulisi tiukassa taloustilanteessa keskittyä kotimaan puolustuksen kohentamiseen eikä kansainvälisiin harjoituksiin.

- Tässä tilanteessa kannattaisi ennemminkin panostaa reserviläisten kertausharjoituksiin. Se on halvempi ja kustannustehokkaampi tapa saada puolustukselle uskottavuutta kuin kansainväliset harjoitukset.

Suosittelemme