Saarakkalan esikuvana on Ranska, jossa huntukielto on voimassa. Kansanedustajan mukaan burkien ja niqabien salliminen on valtiovallan selkeä kannaotto siihen, että erityisryhmien uskonnolliset traditiot asetetaan ihmisoikeuksien edelle.
Naisten oikeuksista nyt huolehtiva Saarakkala on aiemmin muun muassa kannattanut lääkärin oikeutta kieltäytyä tekemästä aborttia.
Aiemmin vedottiin naamioitumiskieltoon
Vesa-Matti Saarakkala teki asiasta jo kirjallisen kysymyksen oikeusministerille loppuvuodesta 2012. Silloin hän vetosi rikoslain naamioitusmiskieltoon.
Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan pukeutuminen kuuluu perustuslain suomaan henkilökohtaiseen vapauteen. Esimerkkina oli silloin eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu moottoripyöräjengeistä, jotka saavat esiintyä liiveissään yleisötapahtumissa, koska pukeutuminen kuuluu yksityiselämään.
Eduskuntaryhmän johtaja ei kommentoi
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner ei halua kiireisiinsä vedoten ottaa kantaa burka- ja niqab-kieltoon.
- Asiaa ei ole käsitelty eduskuntaryhmässä, koska kansanedustajat tekevät vapaasti omat lakialoiteensa, Pirkko Ruohonen-Lerner sanoo.
Puolueen puheenjohtajaa Timo Soinia Yle Uutiset ei tavoittanut.
Imaami ihmeissään
Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami, Anas Hajjar oudoksuu kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkalan huivikieltoesityksiä. Burkaan tai niqabiin pukeutuvia musliminaisia on Suomessa muutamia kymmeniä.
- Burkaa ja niqabia pitävät naiset, jotka haluavat samaistua profeetan vaimoihin ja korostaa näin siveellisyyttään, imaami Hajjar sanoo.
Imaami kummastelee, miksi huivit huolettavat juuri nyt.
Täsmennetty Saarakkalan aborttikantaa kello 17: "Naisten oikeuksista nyt huolehtiva Saarakkala on aiemmin muun muassa kannattanut lääkärin oikeutta kieltäytyä tekemästä aborttia." Aiemmin tekstissä luki: "Naisten oikeuksista nyt huolehtiva Saarakkala on aiemmin muun muassa vastustanut naisten oikeutta päättää kehostaan vastustamalla eduskunnassa naisten aborttioikeutta."