Hyppää sisältöön

Talvi, vaara ja majava

Mitä tämän pienehkön pörssiyhtiön, Talvivaaran ongelmat liikuttavat, kysyy Anne Kaikkonen kirjoituksessaan.

Anne Kaikkonen. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Talvivaaran vastoinkäymisten talvi sai huipentumansa kuluneella viikolla. Pahinta ei suinkaan ollut yhtiökokouksen tarpeeton häirintä, vaikka se ehkä olikin näkyvintä. Vaasan hallintoylioikeus antoi torstaina tuomionsa, jonka mukaan viime vuosi ei ollut sateiltaan niin runsas, etteikö kaivosyhtiö olisi voinut vedentuloon varautua. Tätä viimevuotista taivaan antia seurasikin "Maan anti", jolla Talvivaara joutui keräämään itselleen pakon edessä rahaa.

Yksi suuromistajista, eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen haistoi syksyn mittaan tilaisuutensa tulleen ja reuhtoi itsensä lopulta irti yhtiöstä. Ilmarinen päätti olla "terveesti itsekäs". Terve itsekkyys levisi sittemmin eläkevakuutusyhtiö Varmaan, joka ilmoitti loppuviikosta myyneensä osan kaivosyhtiön osakkeista.

Eikä pidä unohtaa, että luontoäiti on järjestänyt talven mittaan Talvivaaralle myös muita ongelmia. Pahimmasta päästä sellaiseksi osoittautui majava, joka oli rakentanut kaivoksen juoksutuksia haittaavan padon. Talvivaaran yhtiön johdossa jouduttiin toteamaan, että alueella on pato joka pitää.

Mitä tämän pienehkön pörssiyhtiön ongelmat sitten liikuttavat? Paljonkin. Yhtiön ehdottomasti suurin omistaja on valtio eli Solidium. Jos kaivos ei saa ympäristöasioitaan kuntoon ja tuotantoaan kunnolla käyntiin, asia liikuttaa vieläkin enemmän. Pahimmillaan Talvivaarasta voi tulla rahareikä vailla vertaa. Suurimpana omistajana valtio voi joutua kantamaan vastuuta enemmän kuin sillä on halua. Onko muita mahdollisuuksia? Toki Talvivaarasta saattaisi kiinnostua jokin suuri ulkomainen kaivosyhtiö. Mutta sekin on mahdollista vain jos Talvivaaran toiminta on säällisessä kunnossa.

Toistaiseksi Solidiumissa joudutaan seuraamaan silmä kovana nikkelin maailmanmarkkinahinnan kehityksen ohella myös säätiedotuksia. Ja majavia.

Anne Kaikkonen

Kirjoittaja on Yle Uutisten taloustoimituksen päällikkö

Suosittelemme sinulle