Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kumea jymähdys ja rajua tulitusta - suomalainen todisti autopommi-iskun Syyriassa

Suomen Lähi-idän-instituutin johtaja oli Damaskoksessa myös puoli vuotta sitten ja arvioi, ettei arki kaupungin keskustassa ole juuri muuttunut, vaikka autopommi-iskut ovat jatkuva uhka.

Ari Kerkkänen.
Ari Kerkkänen. Kuva: Meeri Koutaniemi
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Lähi-idän-instituutin johtaja Ari Kerkkänen oli viime tiistaina vain sadan metrin päässä, kun Syyrian pääkaupungin Damaskoksen keskustassa räjähti tuhoisa autopommi. Kerkkänen ja hänen seurassaan ollut lakimies odottivat kadulla taksia, kun yhtäkkiä jyrähti. Hän sanoo, ettei äänestä voinut erehtyä, sillä hän oli kuullut autopommi-iskuja ennenkin.

– Meidän onneksemme väliin jäi yksi kadunkulma, joka otti suurimman osan noin sadan metrin päässä räjähtäneen pommin paineen vaikutuksesta. Lasia lensi myös meidän jalkakäytävällemme, Kerkkänen kertoo Libanonissa antamassaan haastattelussa.

Kerkkänen hakeutui muiden kadulla olleiden joukossa suojaan läheiseen porttikäytävään, sillä räjähdyksen jälkeen poliisi ja turvallisuusjoukot alkoivat ampua sarjatuliaseilla.

– Ammuntaa ja laukauksia kuului eri puolilta, mikä oli meille suojaa hakeville siviileille se huolestuttavin tilanne, koska emme tienneet, minne ammutaan ja ketä ammutaan, Kerkkänen kuvailee.

13 ihmistä kuoli

Porttikäytävään tuli verinen mies ja sitten toinen mies shokissa. Kun ammuskelu päättyi noin kymmenen minuutin kuluttua ja suojaa hakeneet uskaltautuivat kadulle, iskupaikalta tuli vastaan lievästi haavoittuneita ihmisiä.

– Kun sitten vähän myöhemmin kävelimme iskupaikan ohitse, niin surmansa saaneet 13 henkilöä ja pahimmin haavoittuneet oli jo viety pois. Paikalla oli 20 - 30 autoa, jotka olivat vaurioituneet iskussa.

Kerkkänen kertoo, että pommiauto oli entisen sisäasiainministeriön edessä. Kohteena ollut rakennus ilmeisesti toimii jonkinlaisena poliisin päämajana, hän arvelee. Suurin iskun vaikutus osui kuitenkin kadulla kävelleisiin ihmisiin ja autoilijoihin.

– Edellisen päivän aamunahan tehtiin isku pääministerin saattuetta vastaan, ja siinä kuoli henkivartijoita. Tiistain isku ei erilainen, koska se tehtiin pääkaupungin vilkkaassa keskustassa.

"Autopommi-iskuja tulee lisää"

Kerkkäsen mukaan elämä ei ole muuttunut Damaskoksen keskustassa vaarallisemmaksi verrattuna marraskuuhun, jolloin hän oli siellä edellisen kerran. Tykistö ampuu harvakseen esikaupunkialueille pelotellakseen, hän sanoo.

– Päiväsaikaan ihmiset kantakaupungissa yrittävät elää niin normaalia elämää kuin vain pystyvät. Kaupat ovat auki, ja toreilla on ruokaa riittävästi niille joilla on varaa ostaa – ovathan hinnat kaksin- tai kolminkertaistuneet. Iltaisin ihmiset pyrkivät ymmärrettävästi olemaan kotona.

Kerkkänen arvelee, että hallituksen itseluottamus Damaskoksessa on kasvanut. Hallitus ehkä katsoo onnistuneensa pääkaupungin puolustamisessa, hän sanoo.

– Muutaman viime viikon aikana armeija on saanut yliotteen joissakin Damaskoksen esikaupungeissa sekä joillakin muilla alueilla Syyriassa ja pystyy muun muassa pitämään aiempaa paremmin auki valtatietä Homsiin.

Autopommi-iskuja ei kuitenkaan pystytä estämään jatkossakaan, koska kysymys on isosta kaupungista, hän sanoo.

– Hallintoa vastustavat aseelliset joukot eivät mielestäni pysty tällä hetkellä uhkaamaan pääkaupunkia. Autopommit ovat ainoa tapa, jolla hallinnon vastustajat pystyvät ylläpitämään jatkuvaa pelotetta Damaskoksessa, Kerkkänen arvioi.

Rauli Virtanen, Beirut

Suosittelemme