Njuike sisdoaluide
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

"Áillohaš kahlasi jäljen saamelaistaiteilijoille"

Lásságámmi-säätiön viime lauantaina järjestämässä Áillohaš-muistoseminaarissa Manndalenissa, Norjassa kuultiin muistosanoja, runoja ja joikuja. Nils-Aslak Valkeapää, Áillohaš, olisi täyttänyt 70 vuotta lauantaina 23.3.2013.

Nils-Aslak Valkeapää
Nils-Aslak Valkeapään runoja ranskannettiin viime vuonna. Kuva: YLE / Antero Tenhunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Áillohakšen muistotilaisuuteen ja Pohjoinen valitsi meidät -seminaariin oli kokoontunut noin 70 ihmistä. Taiteilija Ingunn Utsi kertoi tilaisuudessa, miten Áillohaš kahlasi jäljen saamelaistaiteilijoille.

- Áillohaš on taiteilijana merkinnyt paljon meille saamelaisille, koska hän on monella tavalla ollut hän, joka on kahlannut meille jäljen. Nuorten saamelaistaiteilijoiden työ on yksi osoitus tästä. Tänään saamelaistaide on suosittua myös ulkomailla, Utsi arvioi.

Áillohaš-muistotilaisuus alkoi lauantaina hänen haudallaan Birtavarressa ja jatkui seminaarilla Pohjoisen kansan keskuksessa Manndalenissa. Siellä osanottajat pääsivät kokemaan Áillohakšen taidetta sanojen ja kuvien kautta. Muun muassa Iŋgá-Máret Gaup-Juuso esitti seminaarissa musiikkia.

"Enoni oli esikuvani"

Kuvataiteilija Maria Liisa Valkeapää sanoo, että Áillohaš-eno on innoittanut häntä.

- Enoni oli esikuvani. Hän innosti minua maalaamaan, käyttämään värejä ja olemaan rohkea. Hän innoitti minua alkamaan taiteilijaksi, sillä kasvoin pienestä pitäen hänen kanssaan ja pääsin sotkemaan maaleilla ja pensseleillä, Valkeapää sanoo.

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia