Hyppää sisältöön

Viipurissa puretaan vanhan keskustan arvorakennuksia

Kokonaisesta korttelista Viipurin Linnankadun ja Mustainveljestenkadun kulmauksessa ei ole käytännössä enää mitään jäljellä. Purkutyöt lähtivät nopeasti käyntiin, kun yhden huonoon kuntoon päässeen rakennuksen julkisivu romahti. Viipurin vanhassa kaupungissa on paljon rakennuksia, joita uhkaa sama kohtalo.

Vanhaa rakennusta puretaan Viipurissa.
Viipurin vanhassa kaupungissa on paljon rakennuksia, joita uhkaa purkutuomio.
Marjut Mäntymaa,
Kalle Schönberg

Kaivinkone siirtää tiilimassoja niitä pois vievään kuorma-autoon Viipurin vanhassa kaupungissa. Kuorma-auton lavalle joutaa kokonainen kortteli Viipurin historiaa. Purkutyöt lähtivät käyntiin sen jälkeen, kun pitkään hoitamatta olleen rakennuksen julkisivu romahti.

Monet viipurilaiset seuraavat huolestuneina vanhojen talojen purkamista.

- Näiden rakennusten menettäminen on tragedia kaupungille ja tietysti meille itselle, kertoo entinen kaupunkiopas Ljubov Volkova.

Viipurin vanha kaupunki on monin paikoin todella huonossa kunnossa. Monet korttelit ovat kuin pommitusten jäljiltä.

- Valitettavasti tällaisia paikkoja on monia. Tiedän pelkästään Linnankadulla neljä osoitetta, joissa on käytännössä sama tilanne. Niitä odottaa todennäköisesti sama kohtalo, Volkova sanoo. 

Vanha kaupunki jätetty oman onnen nojaan

Rakennuksista ei ole käytännössä pidetty mitään huolta pariinkymmeneen vuoteen. Niiden kunto voi olla niin huono, että niiden ainoaksi kohtaloksi jää enää vain purkutuomio.  

- Arkkitehdit puhuvat rappeutumisen kääntöpisteestä, jonka jälkeen rakennukselle ei voida enää tehdä mitään. Nämä rakennukset ovat lähellä tätä pistettä, Volkova kertoo.

Viipurin kaupunki lupaa, että vanhojen rakennusten tilalle rakennetaan uusia, jotka sopivat vanhaan tyyliin. Kaupunkiopasta viime vuonna valmistunut tornimainen talo Harmainveljesten kadulla ei vaikuta.

- Tuollaiset rakennukset sopisivat luultavasti paremmin Disneylandiin, toteaa Volkova. 

Suosittelemme sinulle