Njuike sisdoaluide
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Pelastushelikopterin siirtäminen Rovaniemelle uhkaa pohjoisimman Suomen turvallisuutta

Pelastushelikopterin siirtäminen Sodankylästä Rovaniemelle merkitsisi, että pelastettavien saavuttamisaika erityisesti saamelaisalueella pitenisi huomattavasti. Pohjoisimpien kuntien edustajat ovatkin lähdössä Helsinkiin vetoamaan ministeriin, jotta pelastuskopteri säilyisi Sodankylässä.

Aslak pelastushelikopteri
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen lääkäri- ja lääkintähelikopteritoiminnassa on meneillään lento- ja tukitoimintojen rahoituksen ja hallinnoinnin uudistus. Lapin pelastushelikopterin sijoituspaikkaa ollaan siirtämässä Sodankylästä Rovaniemelle. Sijoituspaikan siirto etelämmäksi johtaisi tilanteeseen, jossa pelastettavien saavuttamisaika erityisesti pohjoisimmissa kunnissa, Utsjoella, Inarissa ja Enontekiöllä, pitenisi huomattavasti.

Turvallisuus uhattuna Pohjois-Suomessa

Saamelaisalueella toimivissa paliskunnissa on noin 1260 poronomistajaa, joista merkittävä osa kulkee säännöllisesti poronhoitotöissä pohjoisimmissa tunturimaastoissa. Jos siellä loukkaantuu pahoin, niin tunturista ei pääse hoitoon muuten kuin helikopterilla.

Rovaniemeltä lähtevä yksikkö ei pystyisi lentämään tehtävää muun muassa Nuorgamiin, Sevettijärvelle tai Kilpisjärvelle ilman välitankkausta. Välitankkaukseen kuluva aika lisää potilaan hoitoon saamista 30 minuutilla. Tällä hetkellä Sodankylän yksikön lentoaika Utsjoelle on 1 tunti 15 minuuttia.

- Tuntuu turvattomalta. Ambulanssin tulo tänne kestää 1,5 tuntia eikä sillä pääsee tunturiin. Kopterin siirtäminen on todella huono asia meille, sanoo poromies Veikko Feodoroff Sevettijärveltä.

Pelastushelikopteri Aslak pystyy lentämään Sodankylästä Utsjoelle ilman välitankkausta. Rovaniemeltä lähtevä yksikkö ei tähän pysty. Sodankylän kunnanjohtaja Viljo Pesonen myöntää tämän uhkaavan erityisesti Ivalon pohjoispuolen alueiden turvallisuutta.

- Potilaan hoitoon pääsy pitkittyisi ja sehän selvästi heikentää alueen turvallisuutta, toteaa Pesonen.

Ministeri Risikon toivotaan peruvan siirtopäätöksen

Helikopterin sijoituspaikan siirtämisen takana on lento- ja tukitoimintojen rahoituksen ja hallinnoinnin uudistus. Valtio rahoittaa ainoastaan lääkärikopterien toiminnan. Pelastushelikopteri Aslakin mukana ei lennä lääkäriä, se toimii pelastus- ja ensihoitoyksikkönä. Sodankylän, Inarin ja Utsjoen kuntien edustajat ovat tällä viikolla menossa tapaamaan peruspalveluministeri Paula Risikkoa ja vetoamaan häneen, jotta pelastuskopteri pysyisi Sodankylässä.

Sevettijärveläiset odottavat Helsinkiin lähtevältä lähetystöltä paljon. Poromies Veikko Feodoroff toivoo, että ministeri Risikko käyttäisi asiassa järkeä ja ymmärtäisi pelastuskopteri Aslakin tärkeyden pohjoisimman Suomen ihmisille.

Adressissa jo yli 3000 nimeä

Adressin aloittanut Pekka Heikkinen sanoo että vielä on mahdollista allekirjoittaa adressi, jotta saataisiin Helikopteri säilytettyä Sodankylässä.

YLE Saame / Kaija Länsman ja Susanna Guttorm

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia

Saamelaiskäräjävaalien äänestystulos osoittaa, että saamelaiset ovat tyytyväisiä nykyisen Saamelaiskäräjien ajamaan politiikkaan.

Juridihka doavttir ja servodatberošteaddji Juha Guttorm ii jáhke, ahte Sámedikki politihka nuppástuvvá olus boahttevaš bajis.

Avvila skuvlla- ja kulturguovddaš Kaartees lei maŋŋebárgga spiehkastatdilli, go sosiála medias dahkkon áitta čujuhuvvui skuvlii. Boles lea čielggadan dahkkiid. Sosiála medias áitagiid dahkan olbmot báhcet dábálaččat gitta.