Hyppää sisältöön

Kesälämpötiloja ja kylmiä öitä – miten käy kasvien?

Ennusteen mukaan 20 lämpöasteen raja menisi keskiviikkona rikki sisämaassa eteläisessä Suomessa. Mutta yöpakkasia voi esiintyä paikoin edelleen.

Kallio-orvokkeja.
Kuva: YLE / Anneli Lujanen
Anna-Maria Talvio

Ylen Uutisten meteorologien ennusteen mukaan 20 lämpöasteen raja mennee rikki sisämaassa eteläisessä Suomessa keskiviikkona. Vaikuttaa siltä kuin Suomi siirtyisi suoraan talvesta kesään. Yöpakkaset ovat kuitenkin edelleen mahdollisia. Miten tämä vaikuttaa kasveihin, Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Simo Laine?

- Jos lämpöaallon jälkeen tulee kovempia yöpakkasia, niin se voi vaikuttaa joidenkin kasvien kukintaan heikentävästi.

Mahdollisten vahinkojen minimoimiseksi kotipuutarhuri voi Laineen mukaan kasvista riippuen yrittää suojata niitä erilaisilla muovisuojilla.

- Esimerkiksi raparperille ei kannata tehdä mitään, ellei ole jo erikseen hyötämässä niitä.

Maanantain vastaisena yönä Laineen oma lämpömittari oli näyttänyt reilun asteen pakkasta.

- Edellisenä yönä pakkasta oli neljä astetta. Orvokit kestivät sen kyllä, mutta joillekin pikkutaimille se voi olla jo kohtalokastakin.

- Kevätaikaan kannattaa ehdottomasti seurata yölämpötiloja.

Kasvilavojen arat taimet kannattaa suojata vaikka harsolla. Kylvöjen suojaaminen voi olla tarpeen myös lintuvaurioilta, sillä linnuille kelpaavat siementen lisäksi myös pienet kasvaneet versotkin.

- Tosin jotkut hyödyntävät tätä rikkaruohojen torjunnassa. Omenatarhassa, kasvihuoneessa tai viiniviljelyksillä pidetään kanoja, jotka nyppivät aika hyvin pois kaikki rikkaruohot – ja miksei siemenetkin.

Suosittelemme sinulle