Hyppää sisältöön

Belgialainen lääketieteen Nobel-palkittu valitsi eutanasian

Christian de Duven lähtö oli rauhallinen, eikä hän suostunut ottamaan jännitystä lieventävää lääkettä ennen viimeistä ruisketta.

Yle Uutiset

Lääketieteen Nobel-palkinnon vuonna 1974 saanut belgialainen Christian de Duve on kuollut 95 vuoden ikäisenä. Hän päätyi tekemään armomurhan heikennyttyään kotona sattuneen tapaturman jälkeen.

De Duve on jo toinen tunnettu belgialainen, joka päätyi päättämään elämänsä eutanasian avulla. Vuonna 2008 kansainvälisesti tunnettu kirjailija Hugo Claus teki saman ratkaisun.

Toukokuussa 2002 Belgiasta tuli Hollannin jälkeen toinen maa, joka laillisti eutanasian.

- Olisi liioittelua sanoa, etten pelkäisi kuolemaa, mutta en pelkää sitä, mikä tulee kuoleman jälkeen, koska en ole uskovainen. Kun poistun niin poistun, eikä mitään jää jäljelle, sanoi de Duve kuukausi sitten Le Soir -lehdelle antamassaan haastattelussa.

De Duve oli jo tuolloin päättänyt armomurhasta, mutta hän odotteli vielä poikansa paluuta Yhdysvalloista, jotta voisi kuolla perheensä ympäröimänä.

Tyttären mukaan de Duven lähtö oli rauhallinen, eikä hän suostunut ottamaan jännitystä lieventävää lääkettä ennen viimeistä ruisketta.

Christian de Duve jakoi Nobelin lääketieteen palkinnon belgialaisen Albert Clauden ja yhdysvaltalaisen George Paladen kanssa. Heidät palkittiin syöpää koskevista tutkimuksista.

Suosittelemme sinulle