Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Selvitys: Vakaumukseen perustuva vapautus asevelvollisuudesta muillekin kuin Jehovan todistajille

Jehovan todistajat voisivat mahdollisesti suorittaa siivilipalveluksen, jos se ei kytkeytyisi asevelvollisuuteen, arvioi Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen.

Mies seisoo Jehovan todistajien valtakunnan salin edustalla Helsingissä.
Kuva: Teemu Salonen / Lehtikuva
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Jehovan todistajien asevelvollisuudesta vapautumisen aiheuttamaa tasavertaisuusongelmaa voitaisiin selvitysmiehen mukaan vähentää sallimalla vapautus myös muille samanvahvuisen vakaumuksen omaaville. Tämä vaatisi kuitenkin vakaumuksen tutkintamenettelyn.

Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professorin Jukka Kekkosen mukaan mahdollista olisi myös muuttaa perustuslain maanpuolustusvelvollisuutta koskeva säännös yleiseksi velvollisuudeksi palvella isänmaata. 

Jehovan todistajien tiedottajan Veikko Leinosen varovainen arvio on, että siviilipalveluksen suorittaminen voisi näin olla mahdollinen.

- Me tosiaan kieltäydymme tappamasta, kieltäydymme asevelvollisuudesta, ja Suomessa se on maanpuolustusvelvollisuuteen kytketty. Jehovan todistajilla ei ole mitään sitä vastaan, että voisimme suorittaa valtiolle jonkinlaisia palveluksia, Leinonen arvioi.

- Minulla on sellainen käsitys, että tämä on niin suuri muutos ja suuri kysymys, että sen toteutuminen tuntuu hyvin epätodennäköiseltä, hän jatkaa.

Ase- tai siviilipalveluksen suorittavien määrän pienentäminen nykyisestä vain motivoituneisiin ratkaisisi kieltäytymisongelman, mutta professori Kekkosen mukaan vaihtoehtoon sisältyy muita ongelmia.

Kekkonen näkee myös pelkän vapautuslain kumoamisen hyvin ongelmallisena ratkaisuna. Hänen näkemyksensä mukaan kumoaminen saattaisi johtaa mielipidevankien määrän moninkertaistumiseen, kun Jehovan todistajat kieltäytyisivät asepalveluksen lisäksi siviilipalveluksesta.

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) ei ole toistaiseksi kommentoinut ehdotuksia.

Sen sijaan Aseistakieltäytyjäliiton mielestä Kekkosen selvitys tarjoaa "riittävän pohjan nykyisen tilanteen ongelmien ratkaisemiselle". Liitto näkee, että vain Jehovan todistajien vapauttaminen asevelvollisuudesta on syrjivää muita vakaumuksia omaavia ryhmiä kohtaan. Aseistakieltäytyjäliiton ensisijaisena pyrkimyksenä on päästä eroon kaikkien vakaumuksellisten aseistakieltäytyjien rangaistuksista.

Suosittelemme sinulle