Yle Uutiset teki suomalainen escstats.com-sivuston tietojen perusteella kartan siitä, kuinka laulukilpailussa on annettu pisteitä vuosina 1975–2012.
Tilastoitujen vuosien aikana Euroviisut ovat muuttuneet monella tapaa. Esimerkiksi vuosina 1975–1999 pisteitä antoivat pelkästään ammattilaiset. Puhelinäänestys on ollut käytössä kaikissa maissa vasta vuodesta 2004 lähtien.
Pohjoismaat äänestävät toisiaan siinä missä muutkin
Euroviisuissa on puhuttu pitkään blokkiäänestämisestä. Sillä tarkoitetaan tiettyjä alueita, joissa maat suosivat toisiaan äänestyksessä. Tätä on tehty muun muassa Balkanin maissa. Pohjoismaat eivät ole asiassa sen puhtoisempia. Kun Suomi voitti vuonna 2006, kaikki muut Pohjoismaat antoivat Suomelle täydet 12 pistettä.
Pisteiden vaihto naapurimaiden välillä tuli näkyvämmäksi 2000-luvulla, kun puhelinäänestys otettiin käyttöön. Pahin pisteiden vaihtopari on Azerbaidžan ja Turkki, jotka ovat antaneet toisilleen 12 pistettä joka kerta vuoden 2004 jälkeen. Seuraavaksi pahimmat parivaljakot ovat Moldova ja Romania sekä Kypros ja Kreikka.
Venäjä rohmuaa aina entisiltä Neuvostoliiton mailta pisteitä melkoisen määrän. Maa onkin kivunnut kisassa usein kärkisijoille.
Kaikilla ei ole kavereita
Pisteet eivät kuitenkaan jakaudu naapurimaiden kesken tasaisesti. Esimerkiksi Alankomaille, Belgialle, Sveitsille ja Ranskalle voittoa ei ole herunut vuosiin.
Iso-Britannia ja Irlanti ovat myös viime vuosina jääneet ilman isompaa äänisaalista. Maissa onkin jo väläytelty kisasta pois jäämistä.
Euroopan yleisradioliitto EBU on pyrkinyt lieventämään naapurimaiden suosimista. Vuodesta 2009 lähtien puhelinäänestäjien lisäksi pisteitä ovat antaneet myös kansalliset asiantuntijaraadit. Tämä ei kuitenkaan ole merkittävästi vähentänyt pisteiden jakautumista naapureille.
Lataa vuosina 1975–2012 annetut viisuäänet Excel-tiedostona. Tiedostosta voit tutkia, miten kukin maa on antanut ja saanut ääniä.