Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Terrorismia tutkiva yliluutnantti ja upseerikoulutettu öljypomo vapautettiin Jemenistä - mitä pitäisi ajatella?

Onko uskottavaa, että Kalevat olivat Jemenissä vain aviomiehen akateemisen mielenkiinnon vuoksi? Entä kenen on vastuu, jos siviilit menevät ehdoin tahdoin vaarallisiksi tiedettyihin maihin ja joutuvat vaikeuksiin?

Leila ja Atte Kaleva.
Siepatut suomalaiset Leila ja Atte Kaleva. Kuva: Sirkka Ojala ja Yle
Jarno Liski
Avaa Yle-sovelluksessa

Jemenissä kaapattujen suomalaisten Atte ja Leila Kalevan tarina on herättänyt melkoisen määrän kysymyksiä. Puolustustusvoimien mukaan virkavapaalla ollut yliluutnantti Kaleva oli henkilökohtaisella matkalla, eikä Jemenissä oleskelu liittynyt mitenkään hänen työhönsä puolustusvoimissa.

Kalevan on kerrottu olleen Jemenissä opiskelemassa arabiaa ja siinä sivussa keräävän materiaalia terrorismiin liittyvään väitöskirjatutkimukseen. Hänen vaimonsa on kerrottu työskentelevän öljy-yhtiö Neste Oililla johtajan tehtävissä. Vaimon on kerrottu olevan sotilasarvoltaan vänrikki ja hän on työskennellyt puolustusvoimilla lentokonetekniikan parissa.

Monella on herännyt kysymyksiä siitä, onko mahdollista, että Kalevat olisivat olleet vaaralliseksi tiedetyssä Jemenissä vain aviomiehen akateemisen kiinnostuksen vuoksi. Mikäli kyseessä oli kahden siviilin henkilökohtainen matka, miksi he menivät vaaralliseen Jemeniin? Entä kuka vastaa kustannuksista, jos siviilit ehdoin tahdoin menevät riskimaihin vastoin ulkoministeriön matkustusohjeita ja joutuvat vaikeuksiin?

Mitä kysymyksiä vakoiluromaanista reväistyltä näyttävä tosielämän tapahtumaketju sinussa herättää? Mihin kysymyksiin haluaisit vastauksen, ja keneltä?

Suosittelemme