Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Nopeaa nettiyhteyttä kaivetaan maahan urakalla

Valokuituverkkoa on rakennettu jo pari viikkoa Keski-Suomen eteläosissa. Verkko-osuuskunta Kuuskaistan tavoitteena on, että nopea laajakaista tavoittaa kolmanneksen maakunnasta ensi joulukuussa. Maakunnan pohjoisosiin verkko saataneen ensi vuonna.

Kaivuri tiellä.
Kuva: Matti Myller / Yle
Heli Kaski,
Titta Puurunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kauan odotettua nopeaa tietoverkkoyhteyttä rakennetaan parhaillaan Keski-Suomen maaseudulle. Sadan megan valokuituverkon kaivuutyöt käynnistyivät toukokuu alussa.

- Olemme pääurakoitsijana kahdessatoista kunnassa, joissa rakennetaan runkoverkko ja samalla liitäntäverkko. Tämän kesän tavoite on 1500 kilometrin kaapelointimäärä, joka on huima. Toivottavasti ei tule kovin aikainen talvi. Meillä on kymmenen reittiyksikköä maastossa menossa, sanoo projektinjohtaja Pekka Ulvila työyhteenliittymä Telog Oteranista.

Uusia palveluja

Reilu 1600 euroa maksava liittymä tuo harvaan asutuille alueille uusia mahdollisuuksia.

- Se lisää muun muassa turvallisuutta, kun erilaisia valvontapalveluja tulee kätytettäväksi siinä ja toki, tv-kanavia rupeaa näkymään, teräväpiirrot, televisiot ja kaikki palvelut, mitkä siihen liittyy, Ulvila kuvailee.

Moni saa nopeasta yhteydestä helpotusta myös etätöiden tekemiseen.

- Myöskin, jos ajatellaan työskentelyä yrityksessä, joka sijaitsee satojen kilometrien päässä, Tampereella tai Helsingissä, niin se ihan mahdollista tämän avulla, että se on kuin olisi omalla toimistolla, koska yheydet on nopeat, vakuuttaa Verkko-osuuskunta Kuuskaistan myyntijohtaja Jari Yli-Koivisto.

Toimintavalmius syksyllä

Valtion ja kuntien tukemassa laajakaistaa kaikille -hankeessa Kuuskaista tavoittelee Keski-Suomesta 10 000-30 000 liittymäasiakasta.

- Ihan kokonaislukua ei ole tietysti hallinnassa, kun joka päivä tulee uusia, mutta ainakin uskoisin, että 2000 liittymän raja menee ihan lähipäivinä rikki, jos ei ole jo mennyt, Ulvila laskeskelee.

Reilut 70 ihmistä työllistävä urakka pitäisi saada päätökseen ensi vuoden loppuun mennessä. Ensimmäiset valokuituverkkoyhteydet alkavat toimia syksyllä.

Suosittelemme