Hyppää sisältöön

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousi haamurajan ylitse

Hiilidioksidia on ilmakehässä nyt enemmän kuin koskaan ihmiskunnan historiassa.

Jilin kaupunki verhoutui ilmansaasteisiin 29. tammikuuta.
Jilin kaupunki Koillis-Kiinassa peittyi ilmansaasteisiin 29. tammikuuta. Kuva: AFP / Lehtikuva
Yle Uutiset

Maapallon ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on nyt noussut 0,04 prosenttiin kokonaistilavuudesta, mikä on enemmän kuin kertaakaan ihmiskunnan historiassa, kertoi yhdysvaltalainen tutkimuskeskus National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Torstaina 9. toukokuuta hiilidioksidipitoisuuden päiväkohtainen keskiarvo oli ensimmäistä kertaa hitusen yli 0,04 prosenttia Tyynenmeren yläpuolella. Ennen teollista vallankumousta ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden määrä oli keskimäärin noin 0,028 prosenttia, NOAA toteaa.

Ilmastotutkijoiden mukaan 0,04 prosentin rajan ylittäminen on symbolinen tapahtuma, jota on osattu odottaa jo hyvän aikaa. Se on kuitenkin jälleen yksi varoitus siitä, että etenkin fossiilisten polttoaineiden aiheuttamat päästöt on saatava kuriin.

Esihistoriallinen ilmasto tekee paluuta

Maapallon ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli nykyisissä lukemissa viimeksi 3–5 miljoonaa vuotta sitten, aikana ennen ihmislajin syntyä. Ilmastotutkijoiden mukaan maapallon keskilämpötila oli tuolloin useita asteita korkeampi ja merenpinta lainehti 20–40 metriä nykyistä korkeammalla.

- Luomme parhaillaan esihistoriallista ilmastoa, jonka myötä yhteiskunnat joutuvat kohtaamaan valtaisia, mahdollisesti katastrofaalisia riskejä, sanoo tutkija Bob Ward London School of Economics and Political Science -yliopistosta.

Hänen mukaansa ihmiskunta on kääntämässä ilmastollista kelloa taaksepäin – ja vain hiilidioksidipäästöjen nopea vähentäminen voi enää estää ilmastonmuutoksen hallitsemattoman etenemisen kaikkine seurauksineen.

Ilmastomuutoksen vaarallisuutta lisää nopeus, joka ei anna sen paremmin ihmiskunnalle kuin luonnollekaan aikaa sopeutua. Ihmisen toiminta on aiheuttanut sadassa vuodessa ilmakehän hiilidioksidipitoisuudessa muutoksen, joka luonnollinen tapahtuminen olisi vienyt 100 miljoonaa vuotta, sanoo Earth System Science Centerin tutkija Michael Mann.

--

Korjaus 14.5.2013 kello 15.35: Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ei ylittänyt haamurajaa 9. toukokuuta, ilmeni NOAA:n mittaustarkistuksesta. Päivitetty tieto löytyy uutisesta:Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ei ylittänytkään haamurajaa

Suosittelemme sinulle