Hyppää sisältöön

Psykologit käyvät psykiatrien kimppuun Britanniassa

Saarivaltion psykologit tahtovat sysätä lääkkeet taka-alalle. Niiden sijaan he haluavat keskittyä hoidossa käsittelemään elämänkokemuksia ja olosuhteita.

Isossa-Britanniassa on meneillään mielenterveyden ammattilaisten välinen kiista opeista, uutisoi The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Maan psykologien yhdistys BPS tahtoo mullistaa koko nykyisen mielenterveyden hoitamisen taustalla vaikuttavan ajattelun. BPS:n kliiniset psykologit väittävät, etteivät skitsofrenian ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön kaltaiset psykiatriset diagnoosit ole päteviä tai edes käyttökelpoisia.

Psykologit kyseenalaistavat psykiatriassa vallitsevan käsityksen, jossa mielletään sairauksien johtuvan ennen kaikkea biologisista syistä. Näin ollen niitä ei heidän mukaansa pitäisi hoitaa ensisijaisesti lääkkeillä.

Yhdistyksen lausuntoa on ollut valmistelemassa muun muassa tohtori ja kliininen psykologi Lucy Johnstone.

- Musertava todistusaineisto osoittaa, että ihmiset romahtavat monimutkaisten sosiaalisten ja psykologisten olosuhteiden seurauksena - kuolemantapausten ja menetysten, puutteiden ja syrjinnän, järkytysten ja pahoinpitelyjen takia, Johnstone kertoo.

"Luokitusjärjestelmä on kuin kartta"

Maanantaina virallisesti julkaistava psykologien kirjallinen lausunto tulee juuri ennen Yhdysvaltain psykiatrien ammattijärjestön APA:n merkittävää oppikirjan päivitystä. APA julkaisee vielä toukokuun aikana viidennen painoksen diagnostiikan käsikirjasta DSM:stä, joka on laajalti käytössä eri maissa.

Brittien psykiatrit ovat jo puolustautuneet hyökkäystä vastaan. Lontoon King's Collegen professori Sir Simon Wessely sanoo, että on väärin väittää psykiatrian keskittyvän pelkästään biologisiin syihin.

- Luokitusjärjestelmä on kuin kartta. Aivan kuten kartta on väliaikainen ja valmiina muutettavaksi maiseman muuttuessa, niin on myös luokittelu, Wessely toteaa.

Psykologit ovat ajattelun ja käyttäytymisen asiantuntijoita, kun taas psykiatrit ovat mielenterveyden häiriöihin perehtyneitä erikoislääkäreitä.

Suosittelemme sinulle