Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Sairaanhoitopiirin johtaja: Uskon ja toivon, että järki voittaa

Satakunnan sairaanhoitopiirin johtaja Ahti Pisto ei näe sosiaali- ja terveysuudistuksesta koituvan hyötyä, jos sairaanhoitopiirin tehtävät siirretään Porin kaupungin alaisuuteen. Hän toivoo, että järki voittaa uudistuksen valmistelussa.

Satakunnan sairaanhoitopiirin johtaja Ahti Pisto.
Kuva: Jari Pelkonen / Yle
Jari Pelkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen viime viikolla julkaisema sote-linjaus ei tullut yllätyksenä Satakunnan sairaanhoitopiirille. Uudistuksessa nykyiset sairaanhoitopiirit puretaan ja maahan perustetaan 20-30 isäntäkuntamallilla johdettua sote-aluetta, jotka ottavat sairaanhoitopiirien tehtävät vastuulleen. Satakunnassa tämä tarkoittaisi erikoissairaanhoidon siirtymistä Porin kaupungin vastattavaksi. Satakunnan sairaanhoitopiirin johtaja Ahti Pisto ei näe uudistuksen tuovan hyötyä satakuntalaisille.

- Potilaallehan tästä ei ole luvassa erinomaista uutta. Hallintohimmeleitä puretaan ja rakennetaan hallintohimmeleitä, Pisto toteaa.

Hän muistuttaa sairaanhoitopiirin rakenteiden olevan tällä hetkellä kunnossa ja toiminnan kulkevan eteenpäin mallikkasti. Myös sairaanhoitopiirin omistamat kiinteistöt ovat Piston mukaan nyt hyvässä kunnossa.

- Pidän tätä tässä tilanteessa arvioituna niin potilashoidon, toiminnan kehittämisen, henkilökunnan ja myös omaisuusjärjestelyjen vuoksi rakennelmana, josta tällä hetkellä näen koituvan hyvin vähän hyötyjä, koska nykyinen Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän toiminta siirrettäisiin sinällään Porin kaupungin sisälle Porin kaupungin johdettavaksi, Pisto tarkentaa.

Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän omistajia ovat satakuntalaiset kunnat. Pisto arvioi sairaanhoitopiirin peruspääoman tällä hetkellä noin 90 miljoonan euron arvoiseksi. Tästä Porin kaupungin osuus on reilut 30 miljoonaa euroa. 60 miljoonaa euroa peruspääomasta pitää siirtää omistajakunnilta Porille, mikä merkitsee samansuuruista velkaa Porilta sairaanhoitopiirin muille jäsenkunnille. Piston mukaan tämä olisi turhaa hallinnollista siirtelyä.

Pisto tähdentää, että hän ei vastusta uudistusta sen vuoksi, että se on lakkauttamassa sairaanhoitopiirin toiminnan ja sitä kautta myös hänen omat tehtävänsä. Hän sanoo jäävänsä eläkkeelle viimeistään, kun sairaanhoitopiirin toiminta siirtyy Porin vastuulle. Porin kaupunki on työnantajana hänelle erittäin epätodennäköinen vaihtoehto.

- Koskaan ei pidä sanoa ei koskaan, mutta näin katson tästä päivästä eteenpäin. Katson kuitenkin luottavaisesti edelleen eduskuntaan ja maan hallitukseen. Uskon, että laki on säädetty vasta siinä vaiheessa, kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki on päätetty ja sen voimaantuloajankohta on päätetty. Siihen asti uskon ja toivon, että järki voittaa, Pisto toteaa.

Suosittelemme sinulle