Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Miksi mies pistää kivekset hiirenloukkuun? Kehityspsykologia selittää

Itsensä telomiseen ajaa Itä-Suomen yliopiston tutkijan mukaan laumakäyttäytyminen ja arvostuksen hakeminen. Poikia rajuun käytökseen kannustetaan, tyttöjä ei niinkään.

Yksi Duudsoneista hyppää liekkien läpi.
Esimerkiksi Duudsonit tekevät hurjia temppuja omassa televisiosarjassaan. Kuva: Antti-Aimo Koivisto / Duudsonit
Helmi Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mies seisoo tehtaan katolla, kun katto räjähtää ja mies romahtaa katon mukana alas murtaen pari kylkiluuta ja sormensa. Nukkumassa oleva kaveri herätetään lyömällä häntä pesäpallomailalla nivusiin. Mies niittaa kielensä suorassa televisiolähetyksessä.

Esimerkit ovat Duudsoneiden nelikon, Jukka Hildenin, Jarno Leppälän, Hannu-Pekka Parviaisen ja Jarno Laasalan tempauksia vuosien varrelta.

Duudsonit ovat tehneet extreme-temppujaan televisiossa 2000-luvulta lähtien ja vuonna 2006 oli täyspitkän elokuvan vuoro. Samoihin aikoihin MTV:llä pyöri amerikkalainen Jackass, jossa miesporukka esitti vaarallisia stuntteja ja kivuliaita kepposia.

Esimurrosikäiset pojat osoittavat maskuliinista kovuuttaan rajuilla tempuilla, kun ei vielä pärjätä verbaalisesti.

Mikko Saastamoinen

Raha on tietysti yksi motiivi hulluille tempuille, mutta onko aikuisilla muita syitä kiduttaa itseään ja toisiaan julkisesti?

- Kehityspsykologiassa esimurrosikäiset pojat osoittavat maskuliinista kovuuttaan rajuilla tempuilla, kun ei vielä pärjätä verbaalisesti. Niihin voi vaikuttaa ryhmäpaine ja toisaalta haetaan ryhmältä arvostusta ja kunnioitusta, kokeilemalla kuka uskaltaa mennä pisimmälle ja kestää kovinta kipua. Siinä mielessä pojat (Duudsonit) eivät ole kasvaneet aikuisiksi, Itä-Suomen yliopiston sosiaalipsykologian opettaja ja tutkija Mikko Saastamoinen analysoi.

Helppo ja yksinkertaistettu selitys miesten käytökselle liittyy evoluutiopsykologian laumakäyttäytymisestä, jonka yhden piirteen voi tiivistää sanontaan "joukossa tyhmyys tiivistyy".

Toisaalta luolamiesajoista on jo niin pitkä aika, että Saastamoinen uskoo lähinnä kulttuurin ohjaavan miesten käytöstä.

- Poikia kannustetaan ilmaisemaan itseään, etsimään itseään fyysisin keinoin ja poikien rajuutta ymmärretään pojat ovat poikia -asenteella. Tytöillä samanlaista käytöstä mahdollisesti paheksutaan.

Parkour Duudsoneita vaarallisempaa

Duudsoneiden ja Jackassin kohderyhmänä ovatkin esiteini-ikäiset pojat, jotka Saastamoisen mukaan nauttivat ei-älyllisestä huumorista, joka syntyy kivuntuottamisesta ja vahingonilosta.

Temppujen ja kepposten viehätys perustuu myös kapinointiin.

- Meillä olisi myös muita väyliä miehisen voiman ja pelottomuuden näyttämiseen, kuten urheilu. Mutta tähän liittyy kapinointi järjestystä vastaan. Tempauksilla koetellaan rajoja ja saavutetaan vanhempien kauhistelu.

Saastamoinen muistuttaa, että vaaralliset temput ovat aina kuuluneet esimurrosikään. Duudsonit ja vastaavat ryhmät vain ovat keksineet luoda murrosikäisten hölmöilystä leipäpuun itselleen.

Lähinnä murtumia hoidetaan kirurgisella puolella ja asiakkaat ovat suurimmaksi osaksi poikia.

Harri Hyppölä

- On siinä tietysti vaaran elementtejä, jos tempauksia matkitaan. Käsittääkseni nämä esikuvat ovat kuitenkin menossa ohi, ja jotakin muuta on tulossa tilalle, Saastamoinen toteaa.

- Ehkä Duudsonit ovat nyt kasvamassa aikuisiksi, kun he ovat siirtyneet harmittomampiin kepposiin perheissä ja tekevät hyväntekeväisyystyötä, kuten kampanjoivat koulukiusaamista vastaan.

Duudsoneiden esimerkkiä seuranneet nuoret eivät ainakaan Kuopiossa ole päätyneet sairaalaan tikattaviksi, Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksen ylilääkäri Harri Hyppölä muistelee.

Sen sijaan muun muassa hyppyjä ja kiipeilyä sisältävän parkour-lajin harrastajien vammoja hoidetaan päivystyksessä.

- Lähinnä murtumia hoidetaan kirurgisella puolella ja asiakkaat ovat suurimmaksi osaksi poikia. Kesällä näitä tulee enemmän, kun skeittailu ja rullalautailukin lisääntyy.

Suosittelemme sinulle