Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Tuberkuloosin historia on karu kertomus

Östanlidin sairaalan seinät Pietarsaaressa voisivat kertoa lukemattomia tarinoita yskästä, kuumeesta ja kuihtuvista ihmisistä. Kun Eurooppa selvisi rutosta, keuhkotauti ravisteli valtakuntia.Tartuntaa jarrutettiin parantoloissa ja yksi niistä rakennettiin Pietarsaareen - tautia eristävään mäntymetsään, kuten oli tapana.

Ritva Karhula
Avaa Yle-sovelluksessa

- Tuberkuloosi on ollut hirveä kansantauti.1920- ja 30-luvuilla saattoi vuodessa kuolla 10 000 ihmistä, yhdestä perheestä sekä lapsia että aikuisia. Moni menehtyi parhaassa työiässä, sanoo Malmin terveydenhuoltoalueen keuhkolääkäri Juha Jaakkola.

1920- ja 30-luvuilla saattoi vuodessa kuolla 10 000 ihmistä

Tuberkulosis-bakteerin aiheuttama tauti ilmenee tavallisimmin keuhkoissa. Potilas yskii limaa ja kuumeilee, ellei tauti ole salakavalan vähäoireinen.

Euroopassa potilaita hoidettiin Alppien raikkaassa ilmassa. Suomessa, kuten Pietarsaaressa, parantolat perustettiin mäntymetsään. Ne eristivät tarttuvan sairauden. Pietarsaaressa potilasmäärä nousi 40-luvulla pariin sataan, ja huoneisiin kannettiin neljännet sängyt.

Omat porsaat

- Kun minä työskentelin Östanlidissa, lääkkeitä oli aika vähän. Oli para-aminosalyyli ja streptomysin, joka otettiin piikkinä takapuoleen. Potilaat seisoivat rivissä piikitettävinä, kertoo eläkkeellä oleva sairaanhoitaja Maj-Len Sjöblom.

Parantola nielaisi kuukausia potilaan elämästä. Siellä arkea säätelivät varhaiset herätykset ja kuumemittari oli jatkuva tuttu. Päiväunet napattiin parvekkeille työnnetyissä vuoteissa. Sieltä potilaat viskoivat pihalle pahanmakuiset lääkkeensä, jauheen, joka itse asiassa oli aika tehoton ja pani mahan sekaisin.

Sairaalan yläkerrassa olivat terapiatilat: naiset tekivät käsitöitä ja miehet veistivät kynttilänjalkoja ja tarvekaluja. Juhlissa tanssittiin ja laulu soi. Keuhkotautisia laihoja potilaita ruokittiin sairaalan oman sikalan porsailla.

Lääkäri - hänen hirmuisuutensa

Sairaalamaailmassa lääkärit olivat hirmuisia auktoriteetteja. Hierarkia oli tiukka.

- Silti me olimme kuin perhe. Meitä oli kaikenikäisiä. Ylihoitaja oli hengenluojana tärkein. Hän kiersi osastoilla, jutteli kaikkien kanssa ja oli meille kuin äiti, sanoo eläkkeellä oleva sairaanhoitaja Maj-Len Sjöblom.

- Silloin luotu hyvä henki säilyi Östanlidissa myöhemminkin, hän tulkitsee.

Siihen aikaan hoitajat eivät olleet naimisissa ja potilaat saattoivat rakastua hoitajaan

- Monia rakkaussuhteitakin syntyi parantolassa. Siihen aikaan hoitajat eivät olleet naimisissa ja potilaat saattoivat rakastua hoitajaan.

Uudet lääkkeet - uusi elämä

1960-luku heitti parantolaan pelastusrenkaan: uudet lääkkeet. Parantola-aika lyheni, potilaat pääsivät kotiin lääkehoitoon.

Tuberkuloosiparantoloihin piti taikoa uutta toimintaa. Östanlid on keskittynyt kuntoutukseen, vanhuksiin ja avannut tilat yksityiselle vastaanotolle.

Nykyisin Suomessa todetaan noin 300 tuberkuloositapausta.

- Baltian maissa on jo viisi kertaa enemmän ja Venäjällä kuusi-seitsemän kertaa enemmän tuberkuloosia. Kaikkein pahin tilanne on Aasiassa, listaa keuhkolääkäri Juha Jaakkola.

Suosittelemme sinulle