Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Tutkimus: Ihmiset tyhmentyneet sitten 1800-luvun

Tutkijoiden mukaan älykkyystestit kertovat luotettavasti ihmisten työssä suoriutumisesta. Korkeamman älykkyysosamäärän omaavat ovat tutkijoiden mukaan sekä tuotteliaampia että luovempia.

Tiina Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

1800-luvulla eläneet ihmiset olivat nykyihmisiä älykkäämpiä, väittää tuore kansainvälinen tutkimus. Tutkimuksen mukaan nykyihmisen älykkyysosamäärä on 14 pistettä alhaisempi kuin viktoriaanisen aikakauden ihmisillä. Tutkimus tehtiin vertaamalla ihmisten reaktionopeutta eri aikakausina.

Brittilehti Daily Mailin uutisoimassa tutkimuksessa ruotsalaisen Uumajan sekä Amsterdamin ja Corkin yliopistojen yhteinen tutkijaryhmä esittää, että tiede otti 1800-luvulla aimo harppauksia eteenpäin siitä yksinkertaisesta syystä, että ihmiset olivat nykyistä "huomattavasti" älykkäämpiä.

Tutkijat vertailivat ihmisten reaktioaikoja 1800-luvun loppupuolelta nykypäivään. Nykyihmisten hidastunut reaktionopeus kertoo tutkijoiden mukaan luotettavasti aivotoimintojen nopeuden hidastumisesta. Reaktioajan hidastumisen perusteella tutkijaryhmä laskee ihmisten älykkyysosamäärän alentuneen 1,23 pistettä vuosikymmenessä tai yhteensä 14 pistettä 1800-luvulta tähän päivään.

Miesten reaktioaika vuonna 1889 oli keskimäärin 183 millisekuntia. Vuonna 2004 aika oli hidastunut 253 millisekuntiin. Naisilla reaktionopeus puolestaan hidastui 188 millisekunnista 261 millisekuntiin vastaavana aikana.

Tutkijoiden mukaan älykkyystestit kertovat luotettavasti ihmisten työssä suoriutumisesta. Korkeamman älykkyysosamäärän omaavat ovat tutkijoiden mukaan sekä tuotteliaampia että luovempia.

He eivät kuitenkaan pystyneet suoraan vertailemaan älykkyysosamääriä eri vuosikymmeninä, koska aiemmilla sukupolvilla oli rajallinen pääsy opintoihin sekä tarjolla huonompaa ravintoa ja hygieniaa - nämä ovat tekijöitä, jotka ovat tutkijoiden mukaan saattaneet parantaa nykyihmisten testituloksia. Siksi tutkijaryhmä päätyi vertailemaan reaktiokykyä, joka heidän mukaansa on hyvä tapa vertailla yleistä älykkyyttä menneiden ja nykysukupolvien välillä.

Intelligence-lehdessä julkaistun tutkimuksen tulos on ristiriidassa niin kutsutun Flynnin ilmiön kanssa, joka väittää keskimääräisen älykkyysosamäärän nousseen maailmanlaajuisesti kolme pistettä jokaisena vuosikymmenenä toisen maailmansodanjälkeen.

- Tulokset itse asiassa osoittavat selvää laskua älykkyysosamäärässä sitten viktoriaanisen aikakauden, jopa kolme kertaa suurempaa kuin mihin aiemmat arviot ovat viitanneet, tutkijaryhmään kuulunut tohtori Michael Woodley kommentoi.

- Reaktioajat ovat todellinen mittausväline, jolla on suhteellisen suuri korrelaatio älykkyysosamäärän kanssa. Tämä tutkimus antaa hälyttäviä löytöjä, joita pitää tutkia tarkkaan, tutkimusta kommentoinut Britannian psykologian järjestön jäsen, tohtori James Thompson puolestaan sanoo Daily Mailille.

Suosittelemme