Laboratorioden käyttöön pipettejä valmistava saksalainen Sartorius-konserni investoi tänä vuonna suomalaisen tytäryhtiönsa Kajaanin tuotantoyksikköön 2,6 miljoonaa euroa. Investointi tuo Kajaaniin uutta tuotantoteknologiaa.
Sartorius osti Kajaanissa toimivan Biohit Oyj:n nesteannosteluliiketoiminnan joulukuussa 2011. Suomessa yhtiö käyttää nimeä Sartorius Biohit Liquid Handling.
- Sartorius valitsi Kajaanin investointikohteeksi vahvan osaamisen takia. Kajaanin yksikkö palvelee hyvin Euroopan markkinoita ja kasvavia Aasian markkinoita, kertoo Sartorius Biohit Liquid Handling Oy:n toimitusjohtaja Jussi Heiniö konsernin tiedotteessa.
Tuotantolinjalla on tiukat vaatimukset
Laboratorioissa käytettävien pipetinkärkien valmistus asettaa suuret puhtaus- ja hygieniavaatimukset koko tuotantolinjalle. Pipettikärkien toiminnallisetkin laatuvaatimukset ovat tarkat.
- Kärjillä täytyy pystyä annostelemaan tarkasti mikrolitrojen mittaluokassa. Mikrolitra on millilitran tuhannesosa. Laboratoriotyössä käytettävät reagenssiaineet ovat kalliita, eikä annosteluvirheisiin ole siksi varaa, kertoo toimitusjohtaja Heiniö.
Uudistuksilla Sartorius-konserni tavoittelee tuotteiden käyttöominaisuuksien, mutta myös ekologisuuden ja taloudellisuuden parantamista. Tavoitteet sisältävät esimerkiksi tehokkaan pakkauksien suunnittelun, joka vähentää myös jätteitä ja kuljetuskustannuksia.
Tuotantostandardit koko konserniin
Sartorius Biohitin pipettien komponentit suunnitellaan ja valmistetaan Helsingissä, jossa yhtiöllä on 75 työntekijää. Kajaanin tuotantolaitoksessa valmistetaan pipetinkärkiä sekä kootaan sähköpipettejä 85 työntekijän voimin.
- Tällä hankkeella ja suomalaisella automaatio- ja ruiskuvaluosaamisella luodaan tulevaisuuden tuotantolinjastandardit koko Sartorius-konsernille. Se tarkoittaa suomalaisen osaamisen kehittämistä edelleen ja myöhemmin vientiä kansainvälisiin hankkeisiin, lupaa toimitusjohtaja Jussi Heiniö tiedotteessa.
Elektronisissa pipeteissä Sartorius Biohit on globaali markkinajohtaja. Yhtiön nesteannostelutuotteita käytetään maailmanlaajuisesti tutkimuslaitosten ja yliopistojen sekä terveydenhuollon ja teollisuuden laboratorioissa.