Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Japanilaispoliitikko kehotti bordelliin - naiset vaativat anteeksipyyntöä

Naisjärjestöt ovat suuttuneet Osakan pormestarille siitä, että tämä on suositellut Okinawalla olevia Yhdysvaltain joukkoja käyttämään seksipalveluja. Tiistaina nousi kohu pormestarin lausunnosta, jonka mukaan toisen maailmansodan aikaiset seksiorjat olivat tarpeen.

Toru Hashimoto
Osakan pormestari Toru Hashimoto. Kuva: Franck Robichon / EPA
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Toisen maailmansodan seksiorjia koskevalla lausunnollaan kohauttanut Osakan pormestari Toru Hashimoto  on joutunut Japanissa kohun keskelle myös toisesta seksipalveluja koskevasta lausunnostaan.

Okinawan naisjärjestöt ovat suuttuneet Hashimotolle lausunnosta, jossa tämä kehotti Okinawassa olevia yhdysvaltalaissotilaita käyttämään laillisia seksipalveluja. Hashimoton mukaan sotilaat voisivat purkaa näin turhautumistaan, joka muuten voisi purkautua väkivaltana ja rikoksina.

25 okinawalaista naisjärjestöä tuomitsee yhteisessä lausunnossaan jyrkästi Hashimoton lausunnon ja vaatii anteeksipyyntöä.

Jo tiistaina nousi kohu, kun Hashimoto puolusti toisen maailmansodan aikaisia bordelleja, joihin Japani pakotti jopa 200 000 miehittämiensä alueiden asukasta. Hashimoton mukaan järjestelmä oli välttämätön, jotta henkensä vaarantaneet sotilaat saivat mahdollisuuden levähtää.

- Oli sota tai ei, näkemys naisten käyttämisestä välineinä on sietämätön, sanoo yksi naisryhmien edustajista Masako Ishimine Okinawa Times -lehdelle.

Jiji Pressin haastattelema naisjärjestön edustaja Shoko Toguchi puolestaan sanoo, että Hashimotolta puuttuu ymmärrys ihmisoikeuksista eikä hän kykene eläytymään okinawalaisten tuskaan.

Japanissa olevista noin 47 000 yhdysvaltalaissotilaasta noin puolet on Okinawassa, joka oli toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltain hallinnassa vuoteen 1972 asti. Sotilaiden suuri määrä 1,3 miljoonan asukkaan saarella on aiheuttanut jännitteitä asukkaiden ja armeijan välillä. Suhteita ovat kärjistäneet muun muassa raiskaukset ja muut rikokset.

Okinawan kuvernööri Hirokazu Nakaima sanoi keskiviikkona, että Okinawalla on enemmän kuin kohtuullinen osuus Yhdysvaltain joukoista. Yleisradioyhtiö NHK:n haastattelema Nakaima sanoo kunnioittavansa Japanin ja Yhdysvaltain turvallisuussopimusta, mutta katsoo, että taakka pitäisi jakaa.

Suosittelemme