Tänä vuonna lehtokotiloita näyttää olevan riesaksi asti. Pitkä ja runsasluminen talvi oli niille hyödyksi; lumi suojasi niitä hyvin ja tulokset ovat nähtävissä varsinkin puutarhoissa.
Puutarhatalouden lehtori Jutta Simonen Virolahden Harjun oppimiskeskuksesta kertoo, että lehtokotilo on valitettavasti kaikkiruokainen eli sille kelpaa kaikki perennoista pensaisiin. Nilviäisen jäljiltä kasvit näyttävät ikäviltä, koska lehtokotilo syö karhealla raastinrautamaisella kielellä reikiä lehtiin.
- Puutarhakasvien lisäksi lehtokotilo pitää rikkaruohoista, muun muassa voikukista ja nokkosista. Sen takia pihassa kannattaisi pitää rikkaruohot ja pöpeliköt kurissa. Kosteat lehti- ja risukasat kannattaa myös siivota pois, koska niissä on otolliset olosuhteet kotiloille, kertoo Simonen.
- Pihan siisteys on hyväksi!
Lauta-ansa on luomutorjuntaa
Simosen mukaan lehtokotilon torjumisessa on tärkeää se, että torjunta aloitetaan heti ennenkuin ne ehtivät aloittaa lisääntymisen.
- Ensiksi siistitään piha ja sen jälkeen pihaan voidaan laittaa lauta-ansoja. Koska ne pitävät kosteista ja pimeistä paikoista, muutama lauta maata vasten houkuttelee niitä. Sieltä lehtokotilot on helppo kerätä pois, selvittää Simonen.
Niillä on tapana syödä toisiaan, joten kuolleet kannattaa kerätä roskapussiin ja laittaa sekajäteroskikseen
Jutta Simonen
- Tällaisen luomuansan lisäksi lehtokotiloita voi torjua rautafosfaattirakeilla, joita saa muun muassa puutarhamyymälöistä ja rautakaupoista.
Jos lehtokotiloita myrkyttää tai ne kuolevat kengän alle jäätyään, ne pitää kuljettaa pihasta pois.
- Niillä on tapana syödä toisiaan, joten kuolleet kannattaa kerätä roskapussiin ja laittaa sekajäteroskikseen. Toki ne voi myös haudata jonnekin kauemmaksii syvälle maahan, selvittää Simonen.
- Jos laittaa kuolleet yksilöt kompostiin, silloin on varmistettava, että komposti on hyvin tiivis. Muutoin lajitoverit tulevat syömään niitä sinne.