Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Jokapäiväinen elämämme on iso romaani

Riikka Pelon romaani on kevään vahva lukuelämys. Kahden maailmansodan välisessä myllerryksessä ihmiset yrittävät selvitä, rakastaa ja olla pettämättä. Se kertoo myös siitä, miten sanoilla määritellään maailmaa, ja mitä pahaa niillä voi tehdä.

Riikka Pelo on kirjoittanut ison romaanin Euroopan myllerryksestä maailmasotien välillä. Pelo oli Aamun kirjassa Nadja Nowakin ja Seppo Puttosen vieraana.
Nadja Nowak,
Seppo Puttonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Romaanin päähenkilöinä ovat oikeat historialliset henkilöt: venäläinen runoilija Marina Tsvetajeva (1812-1941), ja hänen tyttärensä Ariadna Efron (1912-1975). He muuttivat ensin  v. 1923 Neuvostoliitosta  Prahaan, ja sieltä Pariisiin, josta he palasivat Neuvostoliittoon keskelle Stalinin vainoja.

Marina Tsvetajeva oli voimakastahtoinen runoilija, jota monet aikalaiskirjailijat arvostivat. Riikka Pelo kirjoittaa Marinasta kuitenkin ihmisenä ristiriitaisen, vaimona itsekkään ja äitinä jopa raa’an. Romaanin Marina ei elä kuten kirjoittaa, ja hän pettää miestään. Pienestä tytöstä alkaen Ariadna joutuu olemaan äitinsä kannattelija ja oikuttelujen kohde.

Jokapäiväinen elämämme on huikaisevan kaunis ja iso romaani maailmasta, jossa sanat eivät enää suojaa.

Suosittelemme