Hyppää sisältöön

Pelialan parhaat ja suuret haluavat Suomeen

Peliala työllistää Suomessa jo yhtä paljon ulkomaalaisia suhteessa kokoonsa kuin siivousala. Kiinnostus Suomeen on pelialalla nyt niin suurta, että myös ulkomaiset pelifirmat haluavat perustaa sivutoimistoja Helsinkiin.

Helsinkiläinen Supercell työllistää 35 ulkomaista työntekijää. Kuva: Yle

Peliala työllistää Suomessa tällä hetkellä noin 1 800 ihmistä. Suomen pelialan keskuksen arvion mukaan heistä lähes joka viides on muuttanut ulkomailta Suomeen työn perässä. Suhdeluku on suurempi kuin esimerkiksi ulkomaalaisvaltaiseksi tiedetyllä siivousalalla, jossa Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2009 vieraskielisiä oli 14,6 prosenttia.

Isoissa ja menestyneissä pelifirmoissa ulkomaalaisten osuus on vielä suurempi. Esimerkiksi Clash of Clans ja Hay Day -peleillä itsensä läpilyöneessä Supercellissä 101 työntekijästä 35 on ulkomaalaisia.

- Kun työskentelet pelialalla, haluat olla tekemässä parhaita pelejä ja tietysti hakeudut töihin sinne, missä parhaita pelejä tehdään. Nyt se paikka on Suomi, kuvailee suomalaisen Supercellin brasilialainen tuotepäällikkö Drussila Hollanda.

Suomi houkuttelee osaajia hyvillä julkisilla palveluilla

Drussila Hollanda tuli Supercellille vuosi sitten, kun Hay Day-peli oli juuri julkaistu. Brasilialaisen tehtävä oli vastata Hay Dayn päivityksistä.

Kun työskentelet pelialalla, haluat olla tekemässä parhaita pelejä ja tietysti hakeudut töihin sinne, missä parhaita pelejä tehdään. Nyt se paikka on Suomi.

Supercellin brasilialainen tuotepäällikkö Drussila Hollanda

Ennen Suomeen muuttamistaan Drussila työskenteli Berliinissä peliyhtiö Woogalle. Sitten hän näki konferenssissa Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paanasen esityksen yhtiön uudesta strategiasta kulkea tabletti edellä.

- Olin jo aiemmin ennen Berliiniin muuttamistani työskennellyt Suomessa Ilkan kanssa. Mielestäni tablettiin painottaminen oli tosi hyvä veto ja pidän Ilkasta ja kavereista ja Suomesta, joten päätin palata, Hollanda hymyilee.

Brasilialainen asuu nykyään Punavuoressa. Hän kertoo alkaneensa toden teolla arvostaa Suomea vasta muutettuaan Berliiniin.

- Elämä täällä on stressitöntä. Kaupungin infrasturktuuri, joukkoliikenne, palvelut, terveydenhuolto, koko paketti on hyvin rakennettu.

Kaupungin infrasturktuuri, joukkoliikenne, palvelut, terveydenhuolto, koko paketti on hyvin rakennettu.

Supercellin brasilialainen tuotepäällikkö Drussila Hollanda

Supercellin tuotepäällikkö keksii Helsingissä asumisesta vain yhden huonon puolen.

- Tottakai se on talvi. Pahinta ei ole kylmyys vaan pimeys. Mutta kun muutin pois täältä, tajusin, että muuallakin on talvi. Ja vaikka kärsin talvesta, Suomen hyvät puolet voittavat.

Helsingin seutu on yksi pelialan kuumimmista paikoista

Suomen pelialan keskus Neogamesin johtaja KooPee Hiltusen mukaan menestyspelien ansiosta kansainvälisen pelialan huomio on nyt keskittynyt Suomeen.

- Helsingin seutu ja Suomi yleensäkin on nyt yksi pelialan hotspoteista. Riippumatta melkein siitä onko kyseessä investori vai julkaisija vai pelinkehitysstudio vai muu tällainen ulkomainen toimija niin kaikki on hyvin kiinnostuneita Helsingistä, kuvailee Hiltunen.

Hän sanoo, että paitsi että ulkomaiset tekijät ovat nyt kiinnostuneita tulemaan Suomeen, täällä myös tarvitaan kansainvälistä osaamista, että peliala voisi vielä kasvaa.

Tälläkin hetkellä käymme neuvotteluja usean suuren ulkomaisen toimijan kanssa mahdollisesta lokatoitumisesta Helsinkiin.

Suomen pelialan keskus Neogamesin johtaja KooPee Hiltunen

- Varsinkin seniortason osaajista on kova pula, Hiltunen täsmentää.

Silti Suomeen eivät halaja ainoastaan pelialan parhaat osaajat vaan myös suuret peliyhtiöt näkevät potentiaalia Suomessa.

- Tälläkin hetkellä käymme neuvotteluja usean suuren ulkomaisen toimijan kanssa mahdollisesta lokatoitumisesta Helsinkiin, Hiltunen vahvistaa.

Vain työvoiman saatavuus kasvun rajana

Pelialalla uskotaan, että kotimainen peliteollisuus voi kasvaa vielä todella paljon.

- Tällä hetkellä meitä rajoittaa kaikkein eniten se työvoiman saatavuus, sanoo Suomen pelialan keskuksen Neogamesin johtaja KooPee Hiltunen.

- Pelialan keskuksen arvio on ollut, että vuonna 2020 alan ytimen liikevaihto olisi 1,5 miljardia. Tällä hetkellä näyttää siltä, että se arvio on aika lailla pahasti alakanttiin.

Suomen pelialan keskus Neogamesin johtaja KooPee Hiltunen

Viime vuonna pelinkehityksen liikevaihto oli 250 miljoonaa. Tälle vuodelle liikevaihdon arvioidaan kaksinkertaistuvan. Kasvun uskotaan jatkuvan huikeana.

- Pelialan keskuksen arvio on ollut, että vuonna 2020 alan ytimen liikevaihto olisi 1,5 miljardia. Tällä hetkellä näyttää siltä, että se arvio on aika lailla pahasti alakanttiin, arvioi Hiltunen.

Myös valtavaa vauhtia kasvaneella Supercellillä tunnistetaan, että kasvun jatkumiseen tarvitaan kansainvälistä osaamista.

- Kyllähän meillä isoin pullonkaula on rekrytoinnissa. Kasvulle on todella tärkeää se, että me saadaan tänne sekä suomalaisia että ulkomaisia osaajia, kuvailee Supercellin viestintäpäällikkö Heini Vesander.

Suomen suurimpien peliyhtiöiden työntekijätilastoja

 Työntekijöitäjoista ulkomaisiaRekrytoinut vuonna 2013
Rovio Entertainmentnoin 6001/4150
Supercell1013526
Remedy1001/313
RedLynx901/6ei tietoa
Frozenbyte601ei tietoa
Housemarque475ei tietoa
Nitro Games206ei tietoa

Lähde: Peliyhtiöt

Suosittelemme sinulle