Hyppää sisältöön

Sotkamo Silver valmistelee osakeantia

Yhtiö kerää parhaillaan rahoitusta Sotkamon hopeakaivoksen avaamiseksi. Toimitusjohtaja Ilkka Tuokon mukaan lupaviranomaisten vähyys hankaloittaa kaivosinvestointien toteutumista.

Kuva: Ville Kinnunen / Yle

Toimitusjohtaja Ilkka Tuokon mukaan hopean hinnan lasku ei toistaiseksi ole vaikuttanut investointisuunnitelmiin. Sen sijaan pitkään venynyt ympäristöluvan saaminen hankaloittaa rahoituspaketin keräämistä.

- Ympäristöluvan viivästyminen on ikävästi vienyt koko toiminnon kesän kynnykselle. Lomat lähenevät, mikä voi hankaloittaa paketin saamista tai katkaisevat paketin keräämisen.

Yhtiö tarvitsee noin 40 miljoona euroa investointeihin ja käyttöpääomaksi. Ensimmäiset viisi miljoonaa euroa on luvassa sähkölaitetoimittajalta.

- Osakeanti tulee olemaan todennäköisesti osa rahoituspakettia. Tietty määrä tulee ABB:n osallistumisesta, lisäksi olemassa olevat tuet, lainarahoitus eri tahoilta ja osakeanti tulee todennäköisesti siihen päälle vielä, summaa Tuokko.

Annin suuruus on vielä hämärän peitossa. Kaiken sujuessa vaikeuksitta kaivos on toiminnassa reilun vuoden kuluttua.

- Tarkoituksena on, että ensin avataan avolouhos, mistä saadaan materiaalia ja tarvekiveä alueelle rakennettaviin teihin. Alkuvaiheessa täytyy rakentaa myös allas vesien käsittelylle.

Valtion nuukuus rajoittaa talouden elpymistä

Kaivoksen ympäristölupaa hierottiin pitkään muun muassa lakimuutosten ja muiden kaivosten ympäristövaikeuksien takia. Toimitusjohtaja Tuokon mukaan viivästymiselle on myös raadollisempi syy, jolla on seurauksia koko yhteiskuntaan.

- Mielestäni varsinainen syy on se, että viranomaisilla ei ole resursseja. Kymmenet, jopa sadat lupahakemukset ovat odottaneet ratkaisua. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että investoinnit jäävät toteutumatta eikä työtä ja teollisuutta saada tähän maahan.

Suosittelemme sinulle