Hyppää sisältöön

Tapio Wirkkalan muotoilusta ennennäkemättömän laaja näyttely

Huomattava määrä muotoilija Tapio Wirkkalan lasi- ja hopeaesineitä on esillä Suomen Lasimuseossa Riihimäellä. Näin laajasti Wirkkalan taidelasia ja hopeaa ei ole aiemmin ollut esillä.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Tunnetuimmat työnsä Wirkkala teki neljäkymmentä- ja viisikymmentäluvuilla. Wirkkalan suunnittelemia esineitä ovat esimerkiksi Kantarelli-maljakko ja Ultima Thule -sarjan lasisto. Hän suunnitteli myös Koskenkorvan ja Finlandia Vodkan pullot.

Näyttelyn esineet on kerätty Suomen Lasimuseon ja liikemies Kyösti Kakkosen kokoelmista.

- Wirkkala on ehkä kansainvälisin suomalainen design-taiteilija ja teollinen muotoilija, suurlahjakkuus ja kansainvälinen tähti. Olen kerännyt laajasti suomalaista lasia ja keramiikkaa, ja sen kokonaisuuden kannalta Wirkkala kuuluu yhdeksi keräilykohteeksi, Kakkonen kertoo.

Kakkosen mielestä Wirkkala oli ennen kaikkea innovaattori ja kokeilija.

- Hänellä on hyvin merkityksellinen asema, koska hän oli monilahjakkuus ja sellaista kyvykkyyttä on vaikea edes tunnistaa tässä ajassa. Kaiken lisäksi hän oli myös aivan loistava suunnittelija, suomalainen teollisuushan käytti hänen palveluitaan hyvin paljon.

- Ainoastaan hänen vaatimattomuutensa takia suuri yleisö ei tunne hyvin hänen töitään, suitsuttaa Kakkonen.

Myyttinen muotoilun pioneeri

Lasimuseon intendentti Kaisa Koivisto sanoo, että Wirkkalasta on tullut suorastaan myyttinen henkilö.

- Keskeisenä hänen töissään pidetään luontosuhdetta, Wirkkalalle itselleen Lappi, jää ja kylmyys olivat ihan ilmiselvä lähtökohta. Muotoilun laajuus, eli että yksi henkilö on tehnyt näin paljon näin hienoja esineitä, niin se on ehkä se keskeinen tässä näyttelyssä.

Näyttelyssä on esillä myös keräilyharvinaisuuksia. Muutamia esineistä ei ole aiemmin tiedetty olevan olemassakaan.

- Kaiverrettu sirkusaiheinen malja on jäänyt keskeneräiseksi, eikä maljaa ei ole tietääkseni ole julkisesti ollut esillä koskaan aikaisemmin.

Koiviston mukaan merkittävintä Wirkkalassa oli se, että hän nosti suomalaisen lasin muotoilun siihen arvoon, mikä sillä 50-luvulla oli.

- Tämä symboliarvo ei ole hävinnyt tänä päivänäkään. Henkilökohtaisesti pidän häntä ennen kaikkea teollisen muotoilun edelläkävijänä ja pioneerina Suomessa. Siinä asemassa myöskään hänen asemansa ei koskaan tule muuttumaan.

Tapio Wirkkala - lasin ja hopean runoilija -näyttely on esillä Suomen Lasimuseossa Riihimäellä 17.5. - 31.12.2013.

Suosittelemme sinulle