Hyppää sisältöön

Kevitsan kaivoksella liikaa vettä

Kevitsan nikkeli-kuparikaivokselle Sodankylässä on tullut ongelma liiasta vedestä. Sodankylän kunnan ympäristönsuojelusihteeri Teresa Ojala sanoo, että kaivosalueelle on varastoitujen vesien lisäksi kertynyt arvioitua enemmän pohjavesiä ja sulamisvesiä.

Ilmakuva Kevitsan kaivoksen rikastushiekka -altaasta. Kuva: Lapin ELY-keskus

Kaivosyhtiö hakee kiireellisesti lupaa lähes kaksinkertaistaa jätevesien johtamisen Vajukosken altaaseen. Kaivoksen vuonna 2009 saaman ympäristöluvan mukaan Vajukoskeen voidaan juoksuttaa vesiä 540 kuutiota tunnissa. Juoksutusmäärä halutaan nostaa 996 kuutioon tunnissa.

Määräaikaista lupaa haetaan kesäkuun alusta vuoden loppuun saakka. Vettä voidaan juoksuttaa Vajukosken altaaseen vain silloin, kun Kemijoki Oy käyttää Vajukosken voimalaitosta.

Kunta hyväksyy

Sodankylän kunta on valmis hyväksymään juoksutukset, joista ei saa tulla haittaa kuntalaisille tai ympäristölle. Lausuntoa kaivoksen ympäristöluvan muutokseen on pyytänyt Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.

Kunnan mukaan jätevettä voidaan juoksuttaa rajattuna aikana ja tarkkailua ja näytteenottoa on lisättävä juoksutusmäärien kasvaessa.

Kunta korostaa, että lupa on määräaikainen poikkeuslupa, eikä sillä tule ennakoida pitempiaikaisia muutoksia Kevitsan vesienjohtamisjärjestelyihin.

Kaivoksen puolesta asia on kiireellinen. Kunta huomauttaa lausunnossaan, että hakemus olisi pitänyt esittää aiemmin ja toivoo kaivoksen jatkossa kiinnittävän huomiota asiaan.

Suosittelemme sinulle