Hyppää sisältöön

Polvivamma johti korkeimpaan oikeuteen – varusmiehen piina kesti vuosia

Lääkärit kiistelivät vamman vakavuudesta.

Kuva: YLE

Sampo Kilpiäinen odotti kolme vuotta korvausta varusmiesaikana sattuneesta polvivammasta. Vuosittain noin 2 000 varusmiestä hakee korvausta Valtiokonttorista.

Sampo oli yksi niistä, jotka saivat kieltävän päätöksen. Hän valitti asiasta korkeimpaan oikeuteen asti ja voitti.

Kaikki alkoi Karjalan Prikaatin harjoituksessa

Kaikki sai alkunsa syksyllä 2009 Karjalan Prikaatissa, kun Sampo Kilpiäinen osallistui suunnistusharjoitukseen.

- Hyppäsin ojan yli epätasaisessa maastossa, ja jo ilmassa tunsin, että kaikki ei ollut niin kuin piti. Kun osuin maahan en voinut liikuttaa toista jalkaani, ja kun katsoin alas näin, että luu sojotti vinosti ulospäin polven kohdalla ja samalla hetkellä tunsin kivun. Polvi oli vääntynyt ja polvilumpio oli mennyt sijoiltaan.

Sampo vietiin prikaatin sairaalaan ja sieltä röntgeniin Kuusankosken aluesairaalaan. Lääkärit totesivat, että jalka on leikattava saman tien. Sampo jäi kuitenkin yöksi sairaalaan ja lähetettiin seuraavana päivänä takaisin prikaatin sairaalaan, ilman leikkausta.

Seuraavien päivien aikana hän oli välillä kotona, välillä prikaatin sairaalassa. Lopulta Puolustusvoimat tulivat siihen tulokseen että vammaa ei voitu hoitaa siellä ja Sampo lähetettiin kotiin. Siviilissä hän meni ortopedille, joka totesi, että polvi piti leikata heti ja lähetti Sampon ensiapuun. Siellä polvi leikattiin parin päivän päästä.

- Melkein kaikki lääkärit olivat sitä mieltä, että polvi olisi pitänyt leikata samana päivänä, kun onnettomuus sattui. Mutta koska Puolustusvoimilla ei ole erikoissairaanhoitoa, heillä ei ollut valmiutta polvileikkaukseen, ja jos he olisivat lähettäneet minut muualle leikattavaksi se olisi tullut kalliiksi. He potkivat meidät mieluummin ulos siviiliin, jossa saamme hoitaa asian itse, Sampo Kilpiäinen sanoo.

Taistelu korvauksesta

Prikaatissa Sampo Kilpiäinen täytti korvauslomakkeen, jolla hän haki Valtiokonttorista korvausta onnettomuuden hoitokuluista. Puolustusvoimat vakuuttivat hänelle, että Valtiokonttori maksaa kulut. Mutta Valtiokonttorin mukaan Sampon tapauksessa ei ollut riittävästi todisteita siitä, että hänen polvivammansa oli onnettomuuden seuraus.

Vaikka Sampolla oli lääkärintodistukset kolmelta eri lääkäriltä, jotka kaikki olivat sitä mieltä, että kyseessä on selvä tapaus, Valtiokonttorin vakuutuslääkäri oli eri mieltä. Vakuutuslääkärin mukaan Sampolla oli polvessa rakenteellinen vika. Sampon korvaushakemus hylättiin sillä perusteella.

- Puolustusvoimat lupasivat auttaa minua, mutta en saanut mitään apua. Olin 19-vuotias ja jäin yksin tämän asian kanssa, Sampo sanoo.

Sampo Kilpiäinen valitti Valtiokonttorin päätöksestä, joka myös hylättiin. Mutta hän ei antanut periksi ja valitti seuraavaksi vakuutusoikeuteen. Sielläkin hänen valituksensa hylättiin, koska todisteita ei ollut riittävästi. Lopuksi Sampo joutui maksamaan leikkauksensa ja kuntoutuksensa itse.

- Vanhempani onneksi pystyivät auttamaan minua, mutta kaikilla varusmiehillä ei ole niin hyvä tilanne, Sampo sanoo.

Vasta korkein aste toi ratkaisun

Vasta kolme vuotta onnettomuuden jälkeen asia ratkesi Sampon eduksi. Hän valitti asiasta korkeimpaan oikeuteen, joka syksyllä 2012 määräsi Valtiokonttorin maksamaan Sampolle hoitokorvaukset.

- Kuinka voi olla näin vaikeaa saada korvaus vammasta? Jos polvilumpio hyppää 15 cm sivulle, luulisi sen olevan aika selvää, että se on seuraus onnettomuudesta. Mutta näin varusmiehiä ilmeisesti kohdellaan Suomessa tänä päivänä, Sampo sanoo.

Yle Svenska, Radar / Elin von Wright

Suosittelemme sinulle