Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Rakennustyömaa hyytyi alkumetreille - maisema muistuttaa uima-allasta

Ohikulkijat ovat ihmetellet, mikä on se kaivanto Hukanhaudan ja Karhumäen välissä, joka muistuttaa tällä hetkellä uima-allasta. Kyseessä on alkumetreille hyytynyt kerrostalon rakennustyömaa, josta maa-aineksia ehdittiin poistaa. Sade- ja sulamisvedet ovat täyttäneet montun. Tontin omistaa venäläistaustainen Karhunmäki Invest Oy.

Karhumäki Invest Oy:n rakeennuskohde.jpg
Kuva: Tapio Laakkonen / Yle
Tapio Laakkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Joensuun kaupunki möi tontin Joensuun Karhunmäen pohjoispäästä Karhunmäki Invest Oy:lle vuonna 2010. Rakentajayhtiön omistavat venäläistaustaiset Viktor Käppi ja Viktor Kozlov. Käppi on asunut Joensuussa jo muutamia vuosia, sitä ennen Kiteellä. Pääomistaja Karhunmäki Invest Oy:ssä on Kozlov, hän omistaa yhtiön osakkeista 70 prosenttia, loput 30 on joensuulaisen Käpin hallussa.

Joensuulaispankit vetäytyivät

Koko rakennushankkeen ajan sen konsulttina on toiminut insinööri Seppo Karjalainen. Rakennushanke sai alkunsa, kun Viktor kertoi Karjalaiselle, että Venäjällä olisi kiinostusta rakentaa Joensuun alueelle kerrostalo:

- Viktorilta kuulin, että venäläisillä olisi kiinostusta rakentamiseen. Joensuun kaupungilta löytyi vapaita tontteja Karhunmäestä. Yhtiö osti kaksi tonttia, Rossinkatu 2 ja 4. Rakennuslupa saatiin kesällä 2010, sanoo Karjalainen.

Tonttien myyntiiin sisältyi ehto, että rakentaminen on aloitettava kolmen vuoden kuluessa. Karjalaisen mukaan tiukan aikataulun ryydittämänä kaivutyöt aloitettiin jo ennen kuin hankkeen rahoitus oli täysin selvillä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan venäläistaustainen yhtiö olisi rahoittanut kohteesta noin puolet, toinen puoli piti saada paikallisilta pankeilta. Pankit eivät kuitenkaan lähteneet rahoittamaan kaksikerroksisten talojen rakentamista Karhunmäkeen.

- Yksi pankki oli neuvotteluissa vielä viime metreillä mukana, mutta suhdanteet olivat 2010 epäedulliset asuntokaupalle. Niinpä tämäkin pankki vetäytyi viime metreillä hankkeesta.

Kerrostalon sijaan sadevesiallas

Maaperä Rossinkatu 2-4:n kohdalla on sellaista, että maamassoja pitää vaihtaa rakentamista varten. Rakennuksen paikalta ehdittin poistaa maata reilun metrin verran. Tarkoitus oli ajaa mursketta poistettujen maiden tilalle, mutta ennen murskeen ajamista yhtiö päätti laittaa rakennushankkeen jäihin, koska rahoitusneuvottelut eivät tuoneet tulosta. Sadevesien kerryttyä monttuun alue muistuttaa nyt uima-allasta.

Rossinkatu 2-4 :ään on suuniteltu yhteensä 50 asuntoa, kaksioita ja kolmioita. Rakennuslupa vanhenee heinäkuussa 2013, joten uutta rahoittajaa kaivataan nopeasti. Kohteiden yhteenlaskettu kustannusarvio oli vuoden 2009 hinnoilla 7 miljoonaa euroa.

Karhunmäki Invest Oy:n pääomistaja Viktor Kozlov ei ole ollut yhteydessä yhtiökumppaniinsa tämän rakennusprojektin tiimoilta. Kozlov on Käpin mukaan eurooppalainen liikemies.

- Uusia rahoituskuvioita kuitenkin etsitään, hieman meille on vihjailtu, että kolmas venäläistaho tulisi rahoittamaan hanketta, mutta saa nähdä, tuumailevat Käppi ja karjalainen.

Suosittelemme