Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Ruotsia pidetään suosikkina - "Olen huolissani Raannasta"

Ruotsin median mukaan Ruotsi on suosikki MM-välierään. Ratkaisun paikat nähdään maalivahdeissa ja ykkösketjuissa.

Antti Raanta
Antti Raannan torjuntavire pelottaa Ruotsissa. Kuva: Tomi Hänninen
Ilkka Palomäki
Avaa Yle-sovelluksessa

TUKHOLMA. Kun on ollut koko jääkiekon MM-kisat Helsingissä ja Suomen välierävastustaja Ruotsi on pelannut Tukholmassa, seuraaminen on jäänyt vähälle. On aika kysyä konsultaatioapua naapurista, SVT:n jääkiekkotoimittajalta Dusan Umiceviciltä.

- Turnaus ei alkanut hyvin. He yrittivät pelata hyökkäysvoittoisesti, mutta ei ollut materiaalia siihen. Heillä oli vaikeaa. He hävisivät ensimmäisessä ottelussa Sveitsille, mutta voittivat sitten Tshekin. Sen jälkeen on ollut vaikeuksia voittaa jopa Valko-Venäjä, Umicevic kertoi.

- Kun Sedinin veljekset tulivat joukkueeseen, se vaikutti ryhmään. Ryhmä oli menettänyt itseluottamuksensa, eikä kiekkoa pystytty syöttämään samalla tavalla kuin on totuttu. Kun Sedinit tulivat mukaan, kaikki palaset loksahtivat kohdilleen.

Kuulostaa melkoiselta vaikutukselta. Henrik ja Daniel Sedin ovat toki olleet jo vuosikausia maailman parhaiden yksilöiden joukossa, mutta voiko kaksi miestä todella tehdä noin dramaattisen muutoksen ryhmään?

- Sedinit toivat itseluottamusta ja vetivät kaikki muut mukanaan siihen. Muut katsoivat Sedinejä ja alkoivat pelata niin kuin pitää. Ennen Sedinejä joukkue alisuoritti. Sedinit puhuvat muille ja neuvovat heitä. Muiden on kunnioitettava heitä, ja kaikki kuuntelevat heitä. Sedinien mukaantulon jälkeen ylivoima on myös ollut todella hyvää, Umicevic hehkutti.

Alkusarjassa Ruotsin peli ailahteli melkoisesti, mutta niin vain löytyi uusi vaihde ratkaisupeleihin. Ruotsi kaatoi puolivälierässä Kanadan rangaistuslaukauskilpailun jälkeen 3-2.

- Se oli täysin eri joukkue. Ruotsalaiset ovat parhaimmillaan, kun he eivät hallitse peliä - eli kun he pystyvät keskittymään puolustamiseen ja nopeisiin vastahyökkäyksiin. Kanadaa vastaan peli sopi hyvin Ruotsille. Kun he saivat ylivoimalla mahdollisuuden, erikoismiehet loistivat. Suomea vastaan tilanne voi olla täysin erilainen, koska kaikki odottavat Ruotsin hallitsevan peliä. Katsotaan, onnistuvatko he siinä.

”Tämä on valtava peli”

Perjantaina Ruotsin iltapäivälehdet hehkuttivat Ruotsin voittoa Kanadasta ja kutsuivat sitä ihmeeksi. Kyseessä ei ollut yksinomaan median yliampuva ote, sillä otsikot olivat lainattuja Henrik Sedinin puheenvuorosta.

- Haastattelin ennen peliä Henrik Sedinin, ja hän sanoi itse, että jos voitamme Kanadan, se on kuin ”Miracle on Ice”. Hän laittoi paineet kanadalaisille. En tiedä, tekikö hän sen tarkoituksella vai tarkoittiko hän sitä tosissaan. Jos katsoo pelaajia, Kanadalla oli paljon paremmat pelaajat kuin Ruotsilla. Toki ottelut pelataan jäällä, eikä paperilla, Ässissä ja Tapparassa menneellä kaudella pelanneen Dragan Umicevicin veli totesi.

Välierässä Ruotsi kohtaa siis Suomen. Ruotsilla on ikään kuin kaksi kostoa kostettavana. Edellisen kerran, kun maat ovat kohdanneet MM-kisoissa, Suomi kaatoi Ruotsin MM-finaalissa 2011 6-1. Edellisen kerran, kun maat kohtasivat MM-tasolla Globenissa, Suomi voitti MM-finaalin 1995 4-1.

- Tämä on valtava peli. Juttelin pelaajien kanssa, ja he sanoivat, että tämän ottelun merkitys on valtava. Etenkin, kun miettii, mitä tapahtui Bratislavassa, kun nämä kaksi maata viimeksi kohtasivat. He hakevat revanssia. Tämä ei ole tavallinen välierä. Tämä on melkein kuin finaali.

Suomi on hävinnyt koko turnauksessa vain yhden ottelun ja lähtee otteluun lohkovoittajan statuksella kotijoukkueena. Länsinaapurissa Kanada-voitto on kuitenkin nostattanut itseluottamuksen pilviin.

- Ruotsia pidetään suosikkina. Siitä tulee kahden ykkösketjun taisto. Suomen ketju on ollut tähän saakka turnauksen paras, mutta Ruotsin ykkösketjulla on suurempi potentiaali. Sedinin veljekset ja Loui Eriksson - siinä on kolme NHL:n huippupelaajaa, Umicevic avasi.

Raanta pelottaa ruotsalaisia

Aivan kuten virkaveli Suomessa ei ole liiemmin nähnyt Ruotsin otteita, Umicevic ei ole liiemmin Ruotsissa nähnyt Suomen otteita. Ykkösketjusta hän nostaa kuitenkin esiin Juhamatti Aaltosen, joka pelasi menneen kauden Elitserienissä Röglen joukkueessa.

- Näin Juhamatti Aaltosen pelejä Röglessä, ja mielestäni hän oli yksi parhaista pelaajista koko sarjassa. Hän ei tosin auttanut Rögleä (säilymään sarjassa). Mutta kukapa auttoi? Umicevic naurahti sarjan heittopussille.

Bratislavan kultakevään jälkeen Ruotsissa käytännössä pelättiin Mikael Granlundia. Pakko kysyä, vieläkö 21-vuotias ihmepoika on samassa asemassa Ruotsissa.

- Hahahaa! Minä en ole. Pitää olla rehellisiä. Mikael Granlund oli loistava Bratislavassa, mutta hän ei ollut niin hyvä tällä kaudella NHL:ssä. On mielenkiintoista katsoa, millaisella itseluottamuksella hän pelaa, Umicevic muotoili.

Ruotsissa uskotaan ykkösketjujen ratkovan pelin, mutta toinenkin taistelupari löytyy. Ja se löytyy luonnollisesti tolppien välistä.

- Jhonas Enroth on ollut luotettava. Hän on pelannut erittäin hyvin. Hän on henkisesti vahva. Häntä ei hetkauta mikään. Hän ajattelee, että mitä tahansa tapahtuu, se tapahtuu. Tällaisissa peleissä tarvitaan maalivahteja, joilla on tuollaisia vahvuuksia, Umicevic pohti.

- En ole huolissani Enrothista, mutta olen vähän huolissani Antti Raannasta. Hän voi pysäyttää paljon Ruotsin hyökkääjistä. Hän on nouseva kyky, ja alla on loistava kausi Ässissä. Siitä tulee kahden maalivahdin ja kahden ykkösketjun välinen vääntö.

Suosittelemme