Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Festivaalilippujen hinnat nousevat joka vuosi

Yle Uutiset vertaili neljän festivaalin lippujen hintoja viideltä kesältä. Lippujen hinnat ovat nousseet selvästi enemmän kuin palkat.

Pääsylippujen hintoja eri festivaaleilla -grafiikka.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Heidi Asplund
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuntuuko joskus, että festivaalilippujen hinnat vain nousevat nousemistaan? Olet oikeassa. Niin ne tekevätkin. Yle Uutiset selvitti, paljonko neljän suositun kolmepäiväisen festivaalin lippujen hinnat ovat nousseet viiden kesän aikana.

Vertaillut festivaalit ovat keskenään erilaisia. Siinä missä juhannuksen Himosfestival luottaa kotimaisiin voimiin, Helsingin Flow-festivaalin esiintyjät ovat pääosin ulkomaalaisia. Se selittää osaksi lippujen hintaeroa. Kaikki vertaillut festivaalit olivat kuitenkin nostaneet lippujen hintoja joka vuosi.

Klassikot Ruisrock ja Provinssirock ovat hinnoitelleet jo viisi vuotta peräkkäin lippunsa täysin samoin. Hinnat ovat niillä nousseet 30 prosenttia. Samaan aikaan suomalaisten palkat ovat nousseet Tilastokeskuksen mukaan 18 ja kuluttajahinnat 10 prosenttia.

Syy lippujen hintojen nopeaan nousuun on Ruisrockin promoottorin Mikko Niemelän mukaan esiintyjissä.

- Esiintymispalkkioiden nouseminen on se määräävin tekijä. Livebisnes on kasvanut ja levymyynti laskenut, mikä on johtanut siihen, että kilpailu bändeistä on aika hurjaa nykyisin, hän sanoo.

Nuoret täytyy ottaa huomioon

Niemelän mukaan esiintyjien hinnat ovat moninkertaistuneet, mutta lippujen hintoja ei ole voitu nostaa samaan tahtiin.

- Täytyy miettiä, mitä asiakkaat ovat valmiita maksamaan tapahtumasta. Nuorilla ei välttämättä ole niin paljon varaa laittaa lippuihin ja se on otettava huomioon hinnoittelussa.

Kaikki eivät ole olleet yhtä varovaisia hinnoittelunsa kanssa. Helsingissä järjestettävän Flow-festivaalin lippujen hinnat ovat nousseet viidessä kesässä hurjat 60 prosenttia. Paine nostaa hintoja enemmänkin on kova.

- Euroopassa tällaisen huippufestivaalin kuin Flow'n festaripassin hinta olisi tuolla 200 - 300 euron välissä. Me ollaan nyt 150:ssä. Vaikka meillä on sama ohjelma kuin skandinaavisilla kumppaneillamme, lipun hinta jää täällä puoleen, Flow-festivaalin taiteellinen johtaja Tuomas Kallio sanoo.

Hänen mielestään Suomessa festivaaliperinne estää festivaalilippujen hintoja nousemasta tarpeeksi nopeasti.

- Suomessa perinteet pohjautuvat vapaaehtoistyöhön ja talkoolaishenkeen ja festareita on tehty maakunnissa. Lipun hinnat on haluttu pitää matalalla, hän toteaa.

Kallion mukaan Flow ei edes yritä pysyä samoissa hinnoissa muiden suomalaisten festivaalien kanssa.

- Valtaosa esiintyjistämme on kansainvälisiä ja sitä myöten ohjelmabudjetti on korkea suomalaisittain. Lisäksi olemme pääkaupunkiseudulla, joten täällä kaikki on kalliimpaa kuin muualla Suomessa. Meidän pitäisi ollakin huomattavasti maakuntafestareita kalliimpia. Ero on edelleen aika maltillinen, mutta paineet ovat valitettavasti kovat nostaa hintoja.

Keikka vs. festivaali

Vaikka lippujen hinnoista jaksetaan motkottaa, festivaalit ovat vuodesta toiseen suosittuja. Lipun hinnalla saa paljon.

- Meillä on 60 bändiä. Niistä voi nähdä helposti puoletkin, jos ripeästi juoksee. Ja kyllähän me tarjotaan muutakin. Se viikonloppu on kokonaisvaltainen festivaalielämys, että siinä mielessä olemme yhä kilpailukykyisen hintaisia, toteaa Ruisrockin Mikko Niemelä.

Festivaalien järjestäjät vertaavat lippujensa hintoja mielellään yksittäisten keikkojen hintoihin.

- Jos ajatellaan, että Flow'n kolmen päivän lippu maksaa 150 euroa ja sillä saa 120 esiintyjää. Justin Bieberin keikkalipun hinta oli 150 euroa ja sillä sai yhden keikan. Mikä sitten on järkevää, en tiedä, Kallio toteaa.

Suosittelemme sinulle