Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Lagunan kalliotutkimukset käyntiin Pyhäsalmessa

Laguna-hiukkastutkimuskeskuksen kalliotutkimukset ovat käynnistyneet 1,5 kilometrin syvyydessä. Työt on aloittanut kaivosyhtiö omalla rahoitusosuudellaan. Jatkosta alkaa tarjouskilpailu.

Pyhäsalmen kaivoksen uumenissa on jo meneillään pienimuotoisempi Emma-hiukkastutkimushanke.
Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle
Arto Veräjänkorva
Avaa Yle-sovelluksessa

Pyhäsalmen kaivoksessa on aloitettu tutkimukset, joilla selvitetään kallion soveltuvuutta kansainvälisen Laguna-hiukkaslaboratorion sijoituspaikaksi.

Pyhäsalmen kaivoksen syvimmällä tasanteella kairaa jo kaivosyhtiö omalla kustannusosuudellaan, kertoo Oulun Eteläisen instituutin johtaja Eelis Kokko.

Kallioperätutkimuksilla selvitetään mm. kallion laatu, sen kyky kestää jännitteitä poikkeuksellisen syvälle louhittavan tutkimusluolan ympärillä ja kaivostoiminnan vaikutukset luolaston rakentamiseen.

Tarjouskilpailu alkamassa

EU-rahoitukseen perustuvaa kalliotutkimusta varten valmistellaan paraikaa tarjouskilpailua. Noin 1,5 miljoonan euron hankkeen ensimmäinen vaihe on takana, kun tarjouskilpailun järjestämiseen kilpailutettiin asiantuntija.

- Me jatkamme kairauksia välittömästi, kun saamme kilpailutukset tehtyä.

- Kyseessä on erittäin merkittävä kallioperän analysointitehtävä. Isokokoisten luolien tulisi kestää 30 – 50 vuotta, Eelis Kokko toteaa.

Hanketta ei jätetä

Suuret summat ovat saaneet Suomen päättäjät varovaisiksi, vaikka Laguna olisikin poikkeuksellisen kiinnostava EU-hanke.

Viime syksynä neljä keskeistä ministeriötä varoitteli mahdollisesta satojen miljoonien eurojen hintalapusta ja halusi yhteisellä lausunnolla Suomen luopuvan hankkeesta.

- Ministeriöthän vain ilmoittivat, että Suomi ei tule hakemaan isännän roolia tässä tehtävässä, Eelis Kokko muistuttaa.

Laguna –hiukkastutkimuskeskus on toteutuessaan miljardihanke, josta myös Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN on kiinnostunut. Suomen jahkailu asiassa voi jättää Pyhäsalmen maininnan pois CERN:in kesällä valmistuvasta strategiasta.

- Työ jatkuu, ministerit ovat viime keskusteluissa luvanneet palata asiaan, kun uutta informaatiota saadaan.

Suosittelemme sinulle