Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Tukholman yöllistä rähäkkää yritetään estää toistumasta

Kymmeniä autoja poltettiin ja neljä poliisia loukkaantui Husbyssa maanantain vastaisenä yönä. Poliisiakin syytetään ylilyönneistä, muun muassa rasistisesta nimittelystä.

Paloauto ja palava auto
Kuva: Johan Nilsson / Epa
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Tukholmassa Husbyssa on edelleen jännittynyttä maanantain vastaisen yön levottomuuksien jäljiltä. Tilanteen rauhoittamiseksi alueella on päivän ajan kierrellyt poliiseja, joilla viranomaisten mukaan on hyvä tuntuma juuri Husbyhyn.

Maanantaina iltapäivällä Husbyssa rikottiin poliisiauton ikkunat, mutta tapaus oli poliisin mukaan yksittäinen eikä muita levottomuuksia ole päivällä ollut, kertovat Ruotsin tiedotusvälineet.  

Yön tapahtumista on tehty 18 rikosilmoitusta. Kymmeniä ikkunoita rikottiin, ja kymmeniä autoja sytytettiin palamaan. Poliisi sanoo, ettei se voi tutkinnallisista syistä kertoa, onko ketään pidätetty.

Internetissä julkaistu video, jossa nuorisojoukko potkii maassa makaavaa poliisia, on poliisin mukaan aito. Poliisimies selvisi lievillä vammoilla. Myös kolme muuta poliisia loukkaantui lievästi, kun heitä heiteltiin kivillä.

Joidenkin poliisien kerrotaan syyllistyneet ylilyönteihin ja muun muassa nimitelleen nuoria apinoiksi ja neekereiksi. Silminnäkijöiden mukaan poliisin patukaniskuja ja solvauksia saivat sekavassa tilanteessa myös muut kuin mellakoijat. Tukholman poliisi on pyytänyt keskusrikospoliisia tutkimaan asiaa, kertoo Ruotsin televisio.  

Esikaupunkinuorten järjestö vaatii poliisilta anteeksipyyntöä

Esikaupunkialueiden nuorien Megafonen-järjestön mukaan levottomuudet johtuivat siitä, etteivät nuoret luota poliisiin. Laukaiseva tekijä oli, kun poliisi ampui Husbyssa asuneen miehen.

Megafonenin mukaan 200 husbylaista osoitti mieltään miehen kuoleman vuoksi, mutta vuoropuhelun sijaan viranomaiset vastasivat lähettämällä Husbyhyn mellakkapoliiseja ja aitaamalla isoja alueita. Megafonen vaatii poliisilta anteeksipyyntöä.

Ampumiseen johtaneet tapahtumat alkoivat viikko sitten, kun poliisi sai ilmoituksen, että 69-vuotias mies oli uhannut useita ihmisiä puukolla. Hän linnoittautui asuntoon, jossa oli myös nainen, minkä vuoksi poliisi päätti tunkeutua sisään. Viranomaisten mukaan poliisi joutui ampumaan miestä itsepuolustukseksi. Hän kuoli saamiinsa vammoihin.

Suosittelemme sinulle