Hyppää sisältöön

Tutkimus: Harjoitus ei teekään mestaria

Vanha sanonta harjoittelun ja etevyyden yhteydestä näyttää olevan kaukana totuudesta ainakin shakissa ja musiikissa. Pääosaan nousevat taustatekijät.

Kuva: Kent Skibstad / EPA
Jaakko Mannermaa

Toistolla ei ole niin suurta vaikutusta taitojen karttumiseen kuin on luultu, uutisoi Science Daily (siirryt toiseen palveluun). Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan harjoittelu selittää vain noin kolmanneksen yksilöiden eroista monimutkaisissa tehtävissä.

Michigan State Universityn professori Zach Hambrick ryhmineen selvitti harjoituksen merkitystä tarkastelemalla 14:ää aiempaa tutkimusta, joissa oli havainnoitu shakinpelaajia ja muusikoita.

- Harjoittelu tosiaan on tärkeää huippusuorituksen saavuttamisen kannalta, mutta se ei yksin riitä, Hambrick sanoo.

Väittely menestyksen taustalla piilevistä syistä ja mekanismeista on jatkunut yli vuosisadan. Monet tutkijat arvioivat, että tuhansien tuntien keskittynyt harjoittelu riittää siivittämään useimmat mestareiksi.

Hambrick on vahvasti eri mieltä. Hänen mukaansa kovan työn lisäksi tarvitaan älykkyyden ja luontaisen lahjakkuuden kaltaisia ominaisuuksia. Myös sillä on väliä, minkä ikäisenä aloittaa harjoittelun.

Todistusaineisto on selkeä. Jotkut pääsevät huipulle ilman runsasta harjoittelua, jotkut taas eivät runsaasta harjoittelusta huolimatta.

Zach Hambrick

- Todistusaineisto on selkeä. Jotkut pääsevät huipulle ilman runsasta harjoittelua, jotkut taas eivät runsaasta harjoittelusta huolimatta.

Hambrick on aiemmassa tutkimuksessaan esittänyt, että yleiseen älykkyyteen läheisesti liitetty työmuistin suorituskyky on menestyksen kannalta olennainen seikka. Se voi Hambrickin mukaan ratkaista, kenestä tulee erinomainen ja kenestä "vain" hyvä.

Vaikka tutkijoiden johtopäätös saattaa kuulostaa lannistavalta, siitä on hyötyä onnistumismahdollisuuksien kartoittamisessa.

- Omiin kykyihin perustuva arvio tavoitteiden saavuttamisen todennäköisyydestä auttaa ihmisiä suuntautumaan sellaisiin asioihin, joissa heillä on realistiset mahdollisuudet pärjätä, toteaa Hambrick.

Tutkijaryhmän tuloksista on kerrottu Intelligence-julkaisussa.

Suosittelemme sinulle