Hyppää sisältöön

Suomalainen myrskynmetsästäjä taltioi tappajatornadon Oklahomassa - video

Yle Uutiset on saanut käyttöönsä ainutlaatuista materiaalia suomalaiselta myrskynmetsältäjältä, joka oli paikalla videokameransa kanssa, kun tuhoisa tornado iski Oklahomassa.

Tornado.
Marika Kataja-Lian

Suomalainen myrskynmetsästäjä pääsi lähes tornadon viereen Oklahomassa. Haapavedeltä kotoisin oleva Jari Ylioja tallensi videolle kymmeniä ihmisiä surmanneen tornadon.

- Tuho oli täysin totaalinen. Kaikki oli maan tasalla, isot metallirakennelmat ja taloja, autoja - kaikki oli aivan romuna. Ei siitä juuri taloja tunnistanut, Ylioja kuvaa tuhoaluetta.

Ylioja arvioi, että tornadon tuhoalue on arviolta 25 mailia pitkä ja mailin leveä. Onnettomuusalueella tiet olivat poikki, joten eteenpäin pääsi vain kävellen.

- Ihmiset juoksivat ristiin rastiin, osa vähän paniikissakin. Osa tuli meiltäkin kyselemään, että tiedättekö miten on käynyt ja kun heidän talonsa on esimerkiksi jossakin osoitteessa, näittekö miten siellä on käynyt. Kyllä se aika kaoottinen tilanne oli.

Kartta Yhdysvaltojen tornadovaara-alueesta.
Tornadojen riskialue. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ylioja on Yhdysvalloissa nyt kolmannella myrskynmetsästysreissulla. Aiempina keväinä tornadoja ei ole kohdalle juuri sattunut, mutta tällä kertaa sitäkin suurempi. Yliojan henkilökohtainen arvio on, että tornado olisi saattanut olla voimakkuudeltaan viisi eliasteikolla kaikkein voimakkain. Tällä hetkellä tornadon voimakkuus on virallisesti arvioitu neloseksi.

- Tämä oli meikäläisen ensimmäinen tornado. Heti sattui tälläinen paha tornado, kun se sattui näin kaupunkialueelle, Ylioja huokaa.

- Kuvasimme tornadoa koko sen elinajan. Kuvasin, kun tornado koskee maahan, kuvia koko sen elinajalta ja sitten kun se kuihtuu pois. Koko ajan me seurasimme sitä. Aika lähelläkin oltiin sitä, siinä kiivaimmassa vaiheessa meiltä oli siihen matkaa arviolta 400 - 500 metriä, olisiko ollut sitäkään.

Puheluhetkellä Ylioja oli ystävänsä kotona Normanissa, Oklahoma Cityn esikaupunkialueella. Luvassa saattaa olla vielä uusia myrskyjä.

- Äsken tuli sääradiossa varoitus voimakkaista ukkosista, ihan muutamia minuutteja sitten. emme ole ehtineet katsoa tutkakuvista, onko siellä mitään liikkeellä, Ylioja sanoi hieman ennen aamuyhdeksää Suomen aikaa.

Suosittelemme sinulle