Hyppää sisältöön

Pietarsaaren lukiokiista lähtöruutuun

Vieläkään ei tiedetä, missä suomenkieliset lukiolaiset aloittavat koulunsa syksyllä. Poliitikkojen valta- ja kielitaistelun aiheuttama epävarmuus haittaa koulutyötä. Ratkaisua haetaan torstaina.

Lukiolaisia opiskelee.
Ari Vihanta

Pietarsaaren kaupunginhallitus palautti kysymyksen lukion tiloista takaisin uuteen valmisteluun yksimielisesti maanantai-illan kokouksessaan. Sivistyslautakunta päätti aiemmin sijoittaa lukion saman katon alle ruotsinkielisen lukion kanssa. Ratkaisu olisi kaupungille halvin.

Nyt sivistysjohtaja Jan Levander valmistelee pikavauhtia asiaa jo lautakunnan torstain kokoukseen. Levanderin mukaan työn alla on tarkemmat selvitykset eri vaihtoehdoista, lähinnä tilatarpeesta ja kustannuksista. Kaikki vaihtoehdot ovat Levanderin mukaan vielä auki.

Monimutkainen soppa

Alun perin Pietarsaaren lukio innostui muutosta ruotsinkieliseen gymnasiumiin, jossa sanotaan olevan tilaa myös suomenkielisille. Gymnasiumin opettajanhuoneesta kantautui kuitenkin viestejä, ettei lukiolaisia toivota sinne. Kun selvisi, että uunituoreelta kampukselta löytyisi lukiolle yhtenäinen tila, opettajien mieli muuttui. He olivat aiemmin luulleet, että Allegro-kampuksen tilat olisivat olleet rakennuksessa hajallaan.

Tukijaksi ilmaantui RKP, joka haluaa säilyttää gymnasiumin tilat pelkästään ruotsinkielisillä, kampusratkaisulla tuettaisiin myös Åbo Akademin säätiötä, joka omistaa kampuksen. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Carola Sundqvist kiistää kielipolitikoinnin.

– Kyllä tämä on vain koulupolitiikkaa. Kyse on siitä, kuinka paljon gymnasiumin tiloihin mahtuu .

Muut puolueet ovat nähneet lukiokysymyksessä tilaisuutensa näpäyttää Pietarsaaren valtapuoluetta. Nyt kun tilaisuus siihen on, sitä halutaan myös väkisin käyttää, kritisoi moni Allegroa kannattava. RKP:n ajama Allegro-vaihtoehto hävisikin sivistyslautakunnassa äänin 6-5.

Ratkaisulla on kiire

Myrskyn silmään joutuneelle lukiolle kiista on raskas. Toiveena on nopea ratkaisu, sillä muutto ja opiskelujärjestelyt on hoidettava kesän aikana.

– Onhan tämä aika vaikeaa, kun kukaan ei tiedä, missä ensi syksynä opiskelee. Varmasti tuleviakin oppilaita ihmetyttää, että missä me ollaan. Ja sitten ihmetellään, miksei täällä ole tarpeeksi oppilaita, kommentoi lukion oppilaskunnan hallituksen jäsen Akseli Aninko.

Yhteistä kaupungille on kuitenkin se, että kukaan ei uskalla veikata tulevaa lukiopäätöstä.

– Luulen että kukaan Pietarsaaressa ei osaa tällä hetkellä ennakoida tulevaa päätöstä. Meillä on kaksi hyvää vaihtoehtoa. Meille henkilökuntana on hirveän tärkeää, että päätös tulisi mahdollisimman nopeasti, koska tämä vaikuttaa myös henkisellä puolella. Tämä on aika raskasta, sanoo rehtori Hannu Sulkakoski.

Lukio joutui yllättäen ajolähtötilanteeseen kun sen tilat halutaan ottaa homeongelmista kärsineen kielikylpykoulun käyttöön elokuussa. Yhtenä vaihtoehtona Sulkakoski esittääkin tämän päätöksen kumoamista.

– Yksi vaihtoehto olisi se, että kielikylpykoulu hajautetaan. Kuusi luokkaa gymnasiumille, viisi luokkaa tänne Pursisalmelle ja vielä jää hajasijoitettavavaksi kolme luokkaa. Tiedän toki, että tämä ei ole kielikylvyn tavoite, eivätkä he hyväksyisi tätä ratkaisua, mutta se olisi myös mahdollista.

Suosittelemme sinulle