Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Nimettömiin hiv-testeihin hakeutunut ennakoitua enemmän nuoria

Alkuun palvelun arveltiin olevan suosittu keski-ikäisten seksituristien keskuudessa.

HIV-testausta Armilan sairaalassa Lappeenrannasta
Kuva: YLE/Etelä-Karjala
Jenni Mehtonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin viime syksynä käyttöönottamat nimettömät hiv-pikatestit ovat saavuttaneet ennakoitua laimeamman suosion. Lappeenrannassa nimettömässä pikatestissä on käynyt noin 70 ihmistä. Imatralla suosio on ollut Lappeenrantaa vähäisempää.

Ennakko-odotuksista poiketen testissä on käynyt myös nuoria potilaita. Alkuun oli ennakoitu, että testeihin hakeutuisivat niin sanottuun riskiryhmään kuuluvat ihmiset eli keski-ikäiset, jotka harrastavat itärajan taakse suuntautuvaa seksiturismia.

Pikatestien tarkoitus on myös valistaa ja ennaltaehkäistä tartuntoja.

- Näissä pikatestauksissa jaetaan myös neuvontaa, että millä tavalla hiv tarttuu. Saattaa olla, että pikatestissä kävijä saa sieltä mukaansa sen verran informaatiota, että pystyy jatkossa vähentämään riskiä saada esimerkiksi hiv-infektio. Toiminnan merkitys on valtavan suuri, jos näin pystytään ehkäisemään tartuntoja, sanoo Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Suomalainen arvioi, että nimettömällä testauksella on tavoitettu ihmisiä, jotka eivät muuten ehkä hakeutuisi testeihin ollenkaan.

Suosittelemme sinulle