Vuosia kestäneet neuvottelut tehtaan tontin vuokranantaja Nordkalkin kanssa eivät johtaneet sellaisiin tuloksiin, että tehtaan toimintaa olisi voitu jatkaa, perustelee Paroc Groupin toimitusjohtaja Kari Lehtinen.
- Kävimme yt-prosessin aikana läpi monta vaihtoehtoa, mutta kaikki olivat kustannuksiltaan moninkertaisia siihen mitä nyt päätimme, Lehtinen sanoo.
Kivivillaeristeitä valmistavan tehtaan tuotanto siirretään Parocin muihin yksikköihin Ouluun, Paraisiin, sekä Ruotsin Hällekisin ja Skövden yksikköihin, joihin syntyy päätöksen myötä sata uutta työpaikkaa. Parocin Lappeenrannan tehdas lopettaa toimintansa vuoteen 2016 mennessä. Ensimmäiset linjat ajetaan alas jo tämän vuoden loppuun mennessä, jolloin irtisanotaan ensimmäinen kolmannes työntekijöistä.
- Toivomme, että mahdollisimman moni Lappeenrannan työntekijöistä olisi halukas siirtymään muille paikkakunnille, Lehtinen sanoo.
Lakkauttamisen syynä vuokrasopimuksen loppuminen
Parocin vuokrasopimus vuokranantaja Nordkalkin kanssa päättyy 2019. Sitä ennen Parocin on tyhjennettävä ja siivottava tonttinsa, mihin kuluu vuosia.
Kalkkikivipohjaisten tuotteiden valmistaja Nordkalk tarvitsee tontin, sillä Parocin tehdas sijaitsee kalkkikiviesiintymän päällä. Nordkalk tarjosi tontille 5 vuoden jatkoaikaa, mutta Paroc olisi halunnut paljon pidemmän sopimuksen.
- Lähdemme siitä, että meidän olisi pitänyt saada vähintään 30 vuoden sopimus. Nordkalk tarjosi 5 vuoden jatkoaikaa, mutta koimme sen kustannuksiltaan monta kertaa kallimmaaksi vaihtoehdoksi, toimitusjohtaja Lehtinen perustelee.
60 miljoonaa on investointina hyvinkin suuri summa meidän kokoiselle yritykselle.
Kari Lehtinen
Tehtaan siirtäminen maksaisi uuden tehtaan verran
Tuotannon siirtäminen muualle maksaa Parocin arvion mukaan noin 7 miljoonaa euroa. Sen sijaan tehtaan siirtäminen uudelle tontille maksaisi Lehtisen mukaan uuden tehtaan rakentamisen verran, noin 60 miljoonaa euroa. Parocin liikevaihto oli vuonna 2012 noin 430 miljoonaa euroa.
- Meidän on katsottava tätä koko yhtiön kannalta. Kustannukset ovat sitä luokkaa, että meillä ei ole siihen varaa. 60 miljoonaa on investointina hyvinkin suuri summa meidän kokoiselle yritykselle, kertoo Lehtinen.
Parocin kaikki yksiköt ovat olleet kannattavia, Lappeenrannan tehdas on ollut pääluottamusmies Esa Hyvärin mukaan Suomen kannattavin.
"Työntekijöitä tuetaan"
Tehtaan 250 työntekijää pyritään tukemaan uudelleensijoittamisessa ja työllistymisessä. Parocin toimintojen siirtojen myötä muualla aukeaa noin 100 uutta työpaikkaa kevääseen 2017 mennessä, joista Suomeen lähemmäs 70.
- Kaiken kaikkiaan Lappeenrannan tehdas on ollut kannattava. Täällä on erityisosaamista ja hyvin ammattiosaavaa henkilöstöä. Kannustamme ja tuemme kaikkia niitä jotka haluavat muuttaa jo olemassaoleville tehtaille. Lisäksi tuemme henkilöstöä työllistymisessä, uudelleen kouluttautumisessa ja mahdollisen yrittäjyyden aloittamisessa, Lehtinen sanoo.
Paroc tarjoaa työntekijöille rahallista tukea, jonka suuruutta Lehtinen ei kerro. Paroc on valmis tukemaan työntekijöitä muun muassa mahdollisissa muuttokustannuksissa ja kielikoulutuksessa.