Nykyisellään energiatodistus on ollut aika selvä tapaus. Rakennuksen energiatehokkuusluku on laskettu mitatun kulutuksen ja rakennuksen mittojen mukaan.
Kesäkuun alusta tilanne hieman muuttuu, kun myös kulutetun energian laji otetaan huomioon ja energiatehokkuutta lasketaan kertoimilla. Kaukolämmön laskennallinen kulutus on tipahtaa kertoimella 0,7 ja sähkölämmityksen kulutus nousee kertoimella 1,7. Öljylämmityksen kertoimeksi ympäristöministeriössä on päätetty tasan yksi.
- Tämä on hyvin poliittisesti ohjaava keino. Jos ajatellaan, että kotimainen sähkö on hyvinkin puhdasta ja siitä 70 prosenttia on hiilidioksidivapaata ja uusiutuvasti tuotetaan yli 40 prosenttia, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen luettelee.
- Kuinka se kotimainen sähkö on huonompaa, kuin tuontiöljy?
Ympäristöministeriö määrittää kertoimet
Jos sähkö ostetaan energialaitokselta, huomioon ei oteta lainkaan, mistä se energia on lähtöisin. Sähköenergiana tuulivoimaa rokotetaan siinä missä kivihiiltäkin.
Omat ulkoiset energialähteet otetaan huomioon. Jos tuulivoimala seisoo talon pihalla ja se on ainoastaan kyseisen kiinteistön käytössä, silloin se huomioidaan energiatodistuksessa kertoimella 0,5. Samoin on aurinkovoiman ja pellettienergiankin laita.
Kertoimet ovat tahdon asia ja tämän hetkinen poliittinen tahto suosii kaukolämpöä ja fossiilisia polttoaineita pienkiinteistön lämmityksessä. Kesäkuussa voimaan tuleva laki sanoo, että ympäristöministeriön asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä laskennallisen ostoenergiankulutuksen määrittämisestä. Energiatehokkuusluokka kertookin oikeastaan, kuinka kiinteistö sopii tämän hetkiseen poliittiseen ilmastoon.
- Kieltämättä näin, jos nyt ajatellaan, että me suositaan pellettiä ja rankaistaan ja rankaistaan sähköä. Jos poliittiset päättäjät tekevät päätöksen toisella tavalla, että nyt me muutetaan nämä luokat toiseksi, niin energiatodistukset menevät ihan uusiksi, energiatodistuksia kirjoittava Pekka Jäntti huomauttaa.
- Eli yhdellä kertoimella pystytään muuntamaan todistuksen sisältöä hyvinkin herkästi.
Kiinteistön ostajaa kiinnostaa todennäköisesti jatkossakin todelliset kustannukset, eli toteutunut energiankulutus. Onneksi se säilyy mainintana uudessakin todistuksessa. Mutta ohessa voi todistuksesta tarkastaa pientalon poliittisenkin luokituksen.